ΝΕΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΣΑΡΑΙΩΝ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019
25η Μαρτίου 2019 στο χωριό μας! Σε παραδοσιακό κλίμα, με ηλιόλουστο καιρό και αρκετό κόσμο, η ημέρα ξεκίνησε με τη Δοξολογία στον Άγιο Νικόλαο χοροστατούντων των π. Νεκταρίου και του π. Κωνσταντίνου και συνεχίστηκε με το τρισάγιο στους Ισαραίους Ήρωες του 1821, στο Ηρώο, στη σημαιοστολισμένη πλατεία μας. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο του χωριού μας και τον Πρόεδρο του Συλλόγου και όλοι οι παρευρισκόμενοι τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο και το Μακεδονία Ξακουστή.
Καλώς ορίσατε στο Σύλλογο Ίσαραίων
Ο Σύλλογος των εν Αθήναις και Απανταχού Ισαραίων « Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» σας καλωσορίζει στην επίσημη ιστοσελίδα του. Στόχος της η ανάπτυξη του αισθήματος της αλληλεγγύης μεταξύ των Ισαραίων, η συνεχής επικοινωνία μεταξύ αυτών και του Συλλόγου καθώς και η ενημέρωση για τα δρώμενα τόσο στην Αθήνα, όσο και στο Ίσαρη.

Γραφεία: Ερμού 64, 4ος όροφος.

Τηλ.- Fax: 2103213780.

Email: syllogosissari@yahoo.gr.

Τραπεζικός Λογαριασμός: GR53 0140 1190 1190 0232 0004 451 ALPHA BANK .

Διοικητικό Συμβούλιο Συλλόγου Ισαραίων « Ο Άγιος Νικόλαος» .

Πρόεδρος: Ασημακόπουλος Χαράλαμπος (har_asimakopoulos@hotmail.com).

Αντιπρόεδρος: Γρηγορίου Αλέξανδρος (alekos.k.g.@hotmail.com) Γενικός Γραμματέας: Λάμπρου Αθανασία (soulalamprou@gmail.com) Ταμίας: Λάμπρου Παναγιώτης (panos@primenet.gr).

Μέλη: Σμυρνής Ιωάννης, Σιώρης Γιώργος (georgesioris@yahoo.gr), Λάμπρου-Ζιόβα Ειρήνη (panoelna@otenet.gr)
Ίσαρη Γεωγραφία- Τοπογραφία
Το Ίσαρη είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στην ανατολική πλευρά του όρους Άγιος Ηλίας. Καλύπτει μία έκταση 31,9 χιλιομέτρων. Προς Β. ορίζεται από τη περιφέρεια της Κοινότητας Λυκαίου (Δερμπούνι) και Λυκόσουρας , προς Ν. από τις Κοινότητες Χράνων και Νεοχωρίου και την επαρχία Μεσσήνης, προς Α. από τις κοινότητες Τριποτάμου και Χωρεμίου και προς Δ. από τη κοινότητα Βάστα και την επαρχία Μεσσήνης. Απέχει 51 χλμ. από τη Τρίπολη και 8 χλμ από την Μεγαλόπολη. Το υψόμετρο του Ίσαρη είναι σχεδόν 850μ.
ΕΠΙΣΗΜΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΑΡΗ
· Pier Antonio Pacifico (1686). Descrittione delle provincie, Che formano la tanto decantata Penisola della Morea, Nella quale si contiene l' origine d' effa le Città, il sito, i costumi di quei Popoli, & altro. Diuisa in due libri.. Βενετία. (αντίτυπο στη Βιβλιοθήκη Σπύρου Λοβέρδου, Κηφισιά)

· Δημ. Κυριακόπουλος, (1972). «Ίσαρι», Αθήνα

· «Ο Αγωνιστής του 1821 Αθανάσιος Σιώρης» Ιστορικόν Απάνθισμα ερανισθέν υπό Ιωάννου Αθ. Σιώρη. Αθήνα (1931).

"Ισαραίικες Αναμνήσεις" Παραδόσεις- έθιμα μιας πορείας ζωής, του Γεώργιου Νικ. Μεντή. Έκδοση Συλλόγου των εν Αθήναις και Απανταχού Ισαραίων " Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ" (2019).

Παιδικό Ισαραίϊκο παραμύθι " Τα κουκιά και ο Παπάς" της Βασιλικής Μαντέλου και της Κων/νας Ασημακοπούλου (2017)
Επανάσταση του 1821
Επανάσταση του 1821 Ισαραίοι Φιλικοί: Δύο Ισαραίοι Αγωνιστές φέρονται ως μυημένοι στη Φιλική Εταιρεία, η οποία είχε συσταθεί το 1819 για να προετοιμάσει την επανάσταση. Ο Νικόλαος ιερεύς Σακελλαρίου (Σακελλαριάδης) και ο Αθανάσιος Σιώρης. Και οι δύο είχαν κατηχηθεί από τον αρχιερέα Χριστιανουπόλεως Αρκαδίας. Ισαραίοι Αγωνιστές του 1821 «Τα καλύτερα παλληκάρια της επαρχίας Φαναρίου» γράφει ο Φωτάκος στα Απομνημονεύματα του, αναφερόμενος στον Αθ. Σιώρη και τους Ισαραίους. Οι ιστορικοί της εποχής μνημονεύουν ιδιαίτερα τους Ισαραίους Αγωνιστές σε μάχες όπως του Βαλτετσίου, της Καρύταινας, των Δερβενακίων, στην άλωση της Τριπολιτσάς, στα Βέρβενα, στο Άργος, στη Δραμπάλα, στο Ίσαρη και αλλού. Αναφέρονται οι εξής: ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ: Κατριβάνος Π., Σιώρης Α., Οικονομόπουλος Αναγν., Οικονομόπουλος Δημ.(ιερέας) , Καραλής Δημ., Κατριβάνος Αλέξης, Σιώρης Α., Σακελλαριάδης Δημ. ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ: Καρμίρης Δ., Κότσιρας Α., Κατριβάνος Ηλ., Κουτσουμάρης Παν. , Κυριαζής Αλεξ., Ντόγκας Δημ., Ρούπας Βας., Ρούπας Αθ., Ρούσσος Αγγελής, Σιώρης Παντελής, Ζιόμπολας Αλέξ. ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ:
Ισαρι Μεγαλόπολης Αρκαδιας - Isari Megalopolis of Arcadia of Greece
Giorgos Zormpas
6 Sep 2011
Μια περιήγηση στο Χωριό Ισαρι Μεγαλόπολης Αρκαδιας - A tour in the Village Isari of Megalopolis of Arcadia