Άγγελος Ι. Κουτσουμάρης

  Γεννήθηκε στο Ίσαρη το 1896 και απεβίωσε στην Αθήνα το 1985. Γονείς του ήταν οι Ιωάννης Κουτσουμάρης (διατελέσαντας δήμαρχος) και η Νικολέτα Κουτσουμάρη. Μεγάλωσε στο χωριό, φανερώνοντας από νωρίς την κλίση του στα γράμματα. Προχώρησε τις σπουδές του και εισήχθη στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών συνεχίζοντας τις άριστες επιδόσεις. Η επιθυμία του ήταν να γίνει δικαστικός, όπως συνέβη μετά την επιστροφή του από την Μ.Ασία, καθώς συμμετείχε ως αξιωματικός του ελληνικού στρατού στην μικρασιατική εκστρατεία (1919-22). Κατά την επαγγελματική του πορεία διετέλεσε Πρωτοδίκης και Πρόεδρος Πρωτοδικών σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας καταλήγοντας στην εκλογή του ως Αρεοπαγίτης στο Ανώτατο δικαστήριο των Αθηνών. Πρόσφατά ήρθε στην επιφάνεια και μια άλλη πτυχή της δράσης του. Αφορά την κοινωνική του συνεισφορά σε μια ιστορία ανθρωπιάς. Ως Πρόεδρος Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, τον Μάρτη του 1943, προσπάθησε να στήσει έναν μηχανισμό με σκοπό να σωθούν από τα κρεματόρια των ναζιστών 400 εβραιόπουλα της πόλης. Το σχέδιο δεν είχε επιτυχή κατάληξη, παρ’ όλα αυτά η Ισραηλιτική κοινότητα Θεσσαλονίκης αναγνώρισε την προσπάθεια του, απονέμοντας του τιμητική διάκριση (Μάης 2016).
(επιμέλεια κειμένου δρ. Κωνσταντίνος  Χ. Κουτσουμάρης)  

 

 

    EMM VOUZIKASΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΙΩΑΝ. ΒΟΥΖΙΚΑΣ

   Γεννήθηκε στο Ίσαρη το 1916. Φοίτησε στο Ελληνικό Σχολείο του χωριού (1923-1929). Το 1939 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1941 και έκτοτε άσκησε το δικηγορικό του επάγγελμα. Παράλληλα το βιογραφικό του κοσμεί μια πλούσια συγγραφική δραστηριότητα. Το 1951 εκλέχτηκε υφηγητής του Αστικού Δικαίου και το 1967 έγινε έκτακτος Καθηγητής του Αστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής.
Υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του Συλλόγου των εν Αθήναις Ισαραίων, όπως επίσης έχει συντάξει και το πρώτο καταστατικό αυτού.
Το 1981 ο Εμμ. Βουζίκας εκλέχτηκε Πρύτανης  του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 


   ΚΥΡΙΑΚΟΣ (ΚΑΡΙ) ΑΝΘΟΛΗΣ

   Ο Κυριάκος Ανθόλης ή Κάρι, γεννημένος το 1962, είναι πρόεδρος των τηλεοπτικών σειρών του καναλιού ΗΒΟ, και έχει υπάρξει υπεύθυνος για την παραγωγή, σε πολλές βραβευμένες ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και ντοκιμαντέρ. Είναι επίσης βραβευμένος με Όσκαρ και Emmy για το δικό του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Ένας επιζών θυμάται» το 1995.
Είναι πρώτης γενιάς Ελληνο-Αμερικανός από το Νιου Τζέρσεϊ. Η μητέρα του, Ευανθία Κυριαζή, γεννημένη στο Ίσαρη το 1926, είχε μεταναστεύσει στην Αμερική στα μέσα της δεκαετίας του ‘50. Πατέρας της ήταν ο Βασίλειος Κυριαζής του Πανάγου, ο οποίος είχε μεταναστεύσει  το 1908 στη Πενσυλβάνια, είχε επιστρέψει στο ΄Ισαρη στα τέλη της δεκαετίας του ’20. Ο Βασίλειος Κυριαζής, έμπορος της εποχής, βιώνοντας την οικονομική κρίση της Κατοχής, δολοφονήθηκε από Έλληνες συνεργάτες των Ναζί (ταγματασφαλίτες), στο σημερινό δρόμο προς το Δημοτικό Σχολείο. Η Ευανθία Κυριαζή στην Αμερική, πλέον, αφιερώθηκε ως δασκάλα, στην εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας  στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Westfield, στο New Jersey και άφησε μεγάλο έργο στη Ελληνική Κοινότητα της περιοχής. Απεβίωσε το 2010.

  

 

   ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ (GEORGE BELL)

   Ο Γιώργος Ρούσσος (20 Αυγούστου 1915 - 19 Φεβρουαρίου 2000), γνωστός και με το ψευδώνυμο George Bell, ήταν ένας Ελληνοαμερικανός καλλιτέχνης, δημιουργός πολλών κόμικς, γνωστός ως ένας από τους καλύτερους εικονογράφους της  Silver Age του Jack Kirby. Εικονογράφησε τα πρώτα τεύχη των γνωστών κόμικς Fantastic Four της Marvel Comics. Πάνω από πέντε δεκαετίες, δημιούργησε έργα τέχνης για πολλούς εκδότες, συμπεριλαμβανομένων των Comics της EC, και ήταν ο βασικός εικονογράφος της Marvel Comics.

 

 

 

 

   ΓΙΑΝΝΗΣ Π.ΞΗΡΟΚΩΣΤΑΣ  (ΤΖΩΝ ΞΕΡΟΝ) JOHN XERON

   Ο Τζων Ξέρον ή Γιάννης Πέτρου Ξηρόκωστας (2-2-1890– 13-3-1967) γεννήθηκε στο Ίσαρι και ήταν Ελληνοαμερικανός ζωγράφος. Θεωρείται πρωτοπόρος της αφηρημένης τέχνης στις ΗΠΑ και έγινε γνωστός στο εξωτερικό με το όνομα Jean Xceron. Ο John Xceron σπούδασε στο «Corcoran School of Art». Το 1920 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και το 1927 στο Παρίσι όπου γνωρίζεται με τους: Mondrian, Leger, Helion, Doesburg. Επηρεασμένος από τους Ρώσους κονστρουκτιβιστές υιοθετεί γεωμετρικό λεξιλόγιο και καθαρή αφαίρεση. Η έντεχνη λεπτή φωτοσκίαση που βάζει στα έργα του δημιουργεί την ψευδαίσθηση βάθους ενώ αργότερα η χρήση πολυγώνων δίνει κίνηση και ένταση. Εργάζεται στο «Solomon Guggenheim Museum». Προς το τέλος της ζωής του, επέστρεψε στην εικονιστική ζωγραφική με επιρροές λαϊκές και βυζαντινές που δέχτηκε κατά τα παιδικά του χρόνια στην Ελλάδα. Παρουσίασε τα έργα του σε ατομικές εκθέσεις στη Νέα Υόρκη και στο Παρίσι με σημαντικότερη αυτή στο «Solomon Guggenheim Museum» (1965).
Έργα του βρίσκονται στο ΜΟΜΑ, στο Guggenheim Museum, στο New University της Νέας Υόρκης, στο Wellesley College, στο Brandeis University και στο Smith College της Μασαχουσέτης, στο University of Illinois, στο University of New Mexico, στο University of Brighton, στο Μουσείο Βορρέ ,2 έργα του αγοράστηκαν το 1966 το καλοκαίρι από την Εθνική Πινακοθήκη κ.α. Τότε είχε τιμηθεί από το Ελληνικό Κράτος με έκθεση στο Ζάππειο.

 

 

   ΙΩΑΝΝΗΣ Ν. ΤΣΑΝΤΙΛΗΣ

   Γνωστός και ως Τζον Μπελάσκο. Ήταν από τους πρώτους Έλληνες ηθοποιούς του Χόλυγουντ. Η πρώτη του εμφάνιση στον βουβό κινηματογράφο ήταν το 1924 στη ταινία «Monsieur Beaucaire», μαζί με τον Ροδόλφο Βαλεντίνο. Επίσης, πρωταγωνίστησε στις ταινίες: «Σιβηρία», «Παράδεισος», «Μαύρος Αετός», «Αργεντινός χορός». Με την έλευση του ομιλούντος κινηματογράφου, ακολούθησε καριέρα σκηνοθέτη και τραγουδιστή. Είχε φοιτήσει μουσική δίπλα στη Δώρα Στράτου.

 

 

 


   ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΣΑΡΡΑΣ

  Ο Χρήστος Σάρρας γεννήθηκε στο  Ίσαρη  και υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες μορφές των πρώτων Βαλκανιάδων στον Μαραθώνιο δρόμο. Ο Σάρρας αγωνίστηκε συνέχεια για τρεις δεκαετίες. Από το 1926 μέχρι το 1956. Κατά την πενταετία 1927-1932 αναδείχθηκε ο καλύτερος Μαραθωνοδρόμος της Ελλάδας. Άνηκε στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο .
Ο Χρήστος Σάρρας κέρδισε δυο φορές τον τίτλο του βαλκανιονίκη στο αγώνισμα του Μαραθωνίου δρόμου. Στους Προβαλκανικούς των Αθηνών το 1929 και στη δεύτερη επίσημη Βαλκανιάδα το 1931 στην Αθήνα. Σημαντικότερη όμως επιτυχία του ήταν η νίκη στο Διεθνή Μαραθώνιο των Αθηνών το 1930, στον οποίο έλαβαν μέρος Μαραθωνοδρόμοι από 18 κράτη. Τερμάτισε τότε πρώτος σε 3 ώρες και 28 λεπτά.

Ο Χρήστος Σάρρας έλαβε μέρος στον πόλεμο του 1940  και μάλιστα συνέλαβε ένα βράδυ μόνος του τρεις Ιταλούς.  Είχε πάει στη σε μια βρύση να φέρει νερό στους συμπολεμιστές του και εκεί αιφνιδίασε τρεις Ιταλούς στρατιώτες. Τους έπιασε αιχμάλωτους και τους οδήγησε στη μονάδα του.

 

   ΜΑΡΙΑ ΜΙΣΤΡΙΩΤΗ ΚΟΝΤΑΞΗ

   Η Μαρία Μιστριώτη γεννήθηκε στο Ίσαρι Αρκαδίας. Ζει στη Χαλκίδα. Η πόλη αυτή ήταν και ο τόπος του γιατρού, ζωγράφου και γλύπτη Γιώργη Μιστριώτη, ο οποίος έφυγε πρόωρα, το 1998, αφήνοντας σφραγίδα επιστημονικής και καλλιτεχνικής προσφοράς.
Η Μαρία Μιστριώτη έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: "Προσεγγίσεις" (Κάκτος, 1985), "Στη γη των Λαιστρυγόνων" (Δωδώνη, 1988, Βραβείο Δελφικής Αμφικτιονίας), "Στις φλέβες του χρόνου" (Κάκτος, 1991), "Άνεμος τε κυβερνήτης" (Κάκτος, 1995),’’Ένθα κατεπλέομεν΄΄(Κάκτος 2003) και πρόσφατα ‘’ Εγγύς γαρ νυκτός’’ από τις Εκδόσεις Βεργίνα
Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά, ρουμανικά, τσέχικα και πολωνικά.
Συμπεριλαμβάνεται σε πολλές ανθολογίες. Έλαβε μέρος σε Διεθνείς Ποιητικές Συναντήσεις στην Ιταλία και την Πολωνία. Στην τελευταία κυκλοφόρησε, το 1999, το βιβλίο της "Άνεμος τε κυβερνήτης".
Το Μάιο του 2002 διοργάνωσε στη Χαλκίδα - με τη Νομαρχιακή Αυτοδικοίκηση Ευβοίας και τον Δήμο Χαλκιδέων - την Α΄ Διεθνή Ποιητική Συνάντηση με θέμα "Η συμβολή της ποίησης στην αδελφοσύνη των λαών", όπου έλαβαν μέρος 36 ποιητές από 10 χώρες του κόσμου.
Είναι τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών -έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της επιτροπής κρίσης νέων μελών - και έχει τιμηθεί, το 1992, από τη Νομαρχία Ευβοίας και τον Δήμο Χαλκιδέων με ειδικό δίπλωμα και το μετάλλιο Νικολάου Κριεζιώτη για την πολιτιστική προσφορά της στην Εύβοια.

   ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΡΠΑΙΡΗΣ

   Ο Δρ. Απόστολος Παρπαΐρης γεννήθηκε στο Ίσαρι Αρκαδίας (1941) είναι Αρχιτέκτων, Χωροτάκτης, Περιβαλλοντολόγος, ιδρυτής και υπεύθυνος των μελετών του αρχιτεκτονικού γραφείου Παρπαΐρης και Συνεργάτες. Υπήρξε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΑ, 2006-2009) και μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ, 2006–2009). Δίδαξε, ως αναπλ. καθηγητής με σύμβαση, στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2002–2016), ενώ συνεχίζει τη διδασκαλία στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Π.Α.) «Σχεδιασμός, Διοίκηση και Πολιτική του Τουρισμού» (2000–2014), καθώς και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα (ΔΠΜΣ), «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στον Τουρισμό, κατεύθυνση: Διαχείριση Τουριστικών Προορισμών», ΑΤΕΙ Αθήνας, Π.Α. και ΕΚΚΕ. Υπήρξε συγγραφέας διδακτικού υλικού και δίδαξε ως συνεργαζόμενο εκπαιδευτικό προσωπικό του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτιρίων». Δίδαξε επίσης με σύμβαση, στο Τμήμα Περιβάλλοντος του  Π.Α. (1989–2001) και ως επισκέπτης καθηγητής στο University of Northern  Iowa (2001). Είναι διπλωματούχος Αρχιτέκτων του Α.Π.Θ. (1967), Πολεοδόμος – Χωροτάκτης του Πανεπιστημίου Liverpool (1977) και Διδάκτωρ Περιβαλλοντολόγος του Π.Α. (1993). Έλαβε μέρος σε ερευνητικά προγράμματα (υπότροφος ΙΚΥ, Ιδρύματος Fulbright, Ιαπωνικής Κυβερνήσεως και ERASMUS) στα Πανεπιστήμια: Liverpool, City of New York, Georgetown Washington D.C., Nagoya και Free un. of Amsterdam. Συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα της Ε.Ε. (LIFE, 1990–2008) και ως επιστημονικός σύμβουλος του ΟΗΕ σε ειδικά προγράμματα (UNEP, 1994-2002). Έτυχε διακρίσεων και βραβείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και διετέλεσε μέλος διεθνών και ελληνικών ινστιτούτων, συλλόγων και οργανισμών (R.T.P.I., A.P.A., R.S.A., Σ.Α.Δ.Α.Σ., Τ.Ε.Ε., Global NEST). Υπηρέτησε στο γραφείο του Τεχνικού Συμβούλου  του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή (1978-80) και του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου (1998-1999), καθώς και Τεχνικός σύμβουλος των Σεβασμιοτάτων Μητροπολιτών Καλαβρύτων & Αιγιαλείας, κ. Αμβρόσιου (1978-2017) και Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως, κ. Ιερεμία (2012-2017). Είναι συγγραφέας σημαντικού αριθμού άρθρων και επιστημονικών ανακοινώσεων σε βιβλία, επιστημονικά περιοδικά, εφημερίδες και πρακτικά συνεδρίων.


Untitled   ΠΕΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ                                                                                                                                             

  Η Πέπη (Πηνελόπη) Οικονομοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι κόρη του Θεόδωρου και της Αικατερίνης Οικονομόπουλου από το Ίσαρη Αρκαδίας. Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Κουν και στη Δραματική Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη, και σκηνοθεσία στην Ανωτάτη Δραματική Σχολή Βαρσοβίας. Το 1982 ίδρυσε μαζί με το Δημήτρη Οικονόμου το θίασο "Καθρέφτης". Σταμάτησε για τρία χρόνια και ταξίδεψε στην Ευρώπη και στην Αμερική. Διδάσκει υποκριτική και σκηνοθεσία στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Ως ηθοποιός, έπαιξε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, όπου συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες Κωστή Μιχαηλίδη, Θάνο Κωτσόπουλο, Σπύρο Ευαγγελάτο και Κυριαζή Χαρατσάρη. Ως σκηνοθέτης, έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις που ανέβηκαν στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Μέγαρο Μουσικής, στο Θέατρο Μουσούρη, στην Πειραματική Σκηνή Τέχνης Θεσσαλονίκης, στα Δ.Η.Π.Ε.Θ.Ε. Κοζάνης, Ρόδου, Κομοτηνής και Πάτρας. Το 1982 ίδρυσε μαζί με το Δημήτρη Οικονόμου το θίασο «Καθρέφτης», όπου παίζει, σκηνοθετεί και μεταφράζει μέχρι σήμερα έργα των Χάρολντ Πίντερ, Ένκβιστ, Μάμετ, Κάφκα, Άιβς, Τζόις, Ζενέ, Χάινερ Μίλερ, Μισίμα, Γκρέγκορι Μότον, Μαριβό, Ρουζέβιτς κ.ά. Το 1997 και το 1998 ανέβασε το έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα στον καθρέφτη», που έγραψε η ίδια. Σαν ηθοποιός αλλά και σαν σκηνοθέτης συνεργάστηκε με πολλά θέατρα εντός κι εκτός Αθηνών σε αξιόλογες παραστάσεις με τις καλύτερες πάντα κριτικές. Φιλμογραφία: Αντίο για πάντα (1967), Νυμφίος ανύμφευτος (1967), Όλο το βάρος του κόσμου (2003), Ροζ (2006). Σειρές που έχει παίξει: Αφροδίτη 1977 ΥΕΝΕΔ, Εύθυμες ιστορίες 1977 ΕΡΤ ,Μαντάμ Σουσού 1972 ΥΕΝΕΔ. 

 

 20191110 200753   ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΖΙΟΜΠΟΛΑΣ 

    Ο Πατέρας Νεκτάριος Ζιόμπολας γεννήθηκε στο Ίσαρη το έτος 1936. Οι γονείς του ήταν ο Ανδρέας και η Αγγελική Ζιόμπολα. Τελείωσε το Δημοτικό σχολείο στο Ίσαρη και το Γυμνάσιο στην Αθήνα. Σπούδασε στην Θεολογική σχολή Αθηνών και έλαβε το πτυχίο του το έτος 1975. Υπηρέτησε ως Στρατιωτικός Ιερέας  σε μονάδες ανά την επικράτεια (Καστοριά, Ξάνθη, Σάμο, Μυτιλήνη και Λεκανοπέδιο Αττικής) από το έτος 1971 έως και το έτος 1992.    Κατά τα έτη 1992-1993 προσέφερε τις υπηρεσίες του στους Έλληνες, στην Άρτα Αυλώνος στην Βόρεια Ήπειρο. Βρισκόμενος σε πνευματική αποστολή, τέλεσε εκεί πολλούς γάμους και βαπτίσεις.Υπηρέτησε και στο νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ για 8 έτη παράλληλα με τον στρατό.    Τα τελευταία 23 έτη προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου στον Γέρακα Αττικής.    Είναι παρών στον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο γραφικό εξωκλήσι στο Ίσαρη από το έτος 1987. Επίσης τα τελευταία 20 έτη, λειτουργεί στο Κοιμητήριο του χωριού το Ψυχοσάββατο πριν του Αγίου Πνέυματος (Ρουσαλιού). Έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την ανακαίνιση του χώρου του Κοιμητηρίου του χωριού και προσέφερε πολλά για την επέκταση του οστεοφυλάκιου.    Έχει συμβάλει  στην ανακαίνιση και συντήρηση πολλών εξωκλησιών στο Ίσαρη και το έτος 2012 δημιούργησε το Ιερό Προσκύνημα του Κοσμά του Αιτωλού στην Κρύα Βρύση, όπου λειτούργησε εκεί για μερικά έτη κατά τον μήνα Αύγουστο. Τέλος είναι συγγραφέας 23 βιβλίων.Ο Σύλλογος Ισαραίων έχει βραβεύσει σε ειδική τελετή τον π. Νεκτάριο, αναγνωρίζοντας έτσι την πολυετή και δημιουργική του δράση καθώς και προσφορά του στο Ίσαρη και στους Ισαραίους. 
 
48365921_783688855299726_6714280338991874048_n (1).jpg   MIΜΗΣ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΣ
   Συνθέτης της ελαφριάς μουσικής με μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του, όπως τα τραγούδια «Δύο πράσινα μάτια», «Έλα μια νύχτα να αλητέψουμε» και «Σαν πιώ κρασί, ζαλίζομαι». Ο Μίμης Κατριβάνος γεννήθηκε το 1906 στην Αθήνα και γνώρισε μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του ΄30, όταν όλη η αστική Ελλάδα σιγοψιθύριζε τις μελωδίες του. Ήταν μαθητής των Ριάδη, Σακελλαρίδη και Λαυράγκα. Ο πατέρας του Αλέκος. Αφιέρωσε πολλά τραγούδια του στην Αθήνα και στο κρασί. Το 1945 συνέθεσε τη μεγαλύτερη επιτυχία του «Δύο πράσινα μάτια» , σε στίχους Κώστα Κιούση, τραγούδι εμβληματικό για την ελληνική ελαφρά μουσική, που έκανε και διεθνή καριέρα. Το πρωτοτραγούδησαν η Κάκια Μενδρή και οι αδελφές Καλουτά. Το 1954 ο Άγγλος τραγουδιστής Ρόνι Χάρις γνώρισε επιτυχία με τη διασκευή του τραγουδιού. Ο αγγλικός τίτλος του ήταν « The story of Tina » και αναφερόταν στην Τίνα Νιάρχου, μετέπειτα σύζυγο του Αριστοτέλη Ωνάση.
Έγραψε αρκετά επιτυχημένα τραγούδια, όπως : «Σαν πιώ κρασί», «Ίρμα», «Αν ξαναγύριζες στην αγκαλιά μου», «Γαμπίτσα…αφράτη και ροζέ», «Τέτοια γυναίκα», κ.α.
Τραγούδια του ερμήνευσαν η Σοφία Βέμπο, η Καίτη Μπελίντα, οι αδελφές Καλουτά, η Ρένα Βλαχοπούλου, η Κούλα Νικολαίδου, η Δανάη, ο Κώστας Μανιατάκης κ.α. Έγραψε πάνω από 20 οπερέτες και μουσική για όπερες ( «Τρία αλλόκοτα κορίτσια» σε λιμπρέτο του Χρήστου Γιαννακόπουλου κ.α.).
Πέθανε ξαφνικά στις 15 Αυγούστου 1972 στο Ξυλόκαστρο. Πριν τον θάνατό του ετοίμαζε ένα δίσκο με 12 τραγούδια για το κρασί, που θα απέδιδε ο βετεράνος του είδους Ορέστης Μακρής.
 
 

 DHM KYRIAKOPOULOS   ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 

auto-thumbnails.jpg14658l.jpg   Ο Δημήτρης Κυριακόπουλος του Γεωργίου γεννήθηκε στο χωριό Ίσαρη της Μεγαλόπολης και από το 1930 εντάχθηκε στην επαγγελματική δημοσιογραφία εργαζόμενος αρχικά στη μεγάλη Πελοποννησιακή εφημερίδα «ΜΩΡΙΑΣ» και κατόπιν στην Αθήνα στις εφημερίδες «ΠΡΩΪΑ», «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», «ΕΛΛΗΝΙΚΗ», «ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΤΥΠΟΣ» και «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ».Έλαβε μέρος στον πόλεμο της Αλβανίας και κατόπιν συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση στο Νομό Αρκαδίας. Διετέλεσε μέλος της επαρχιακής επιτροπής Μεγαλοπόλεως του ΕΑΜ αρμόδιος επί του Τύπου και ήταν υπεύθυνος των αντιστασιακών εφημερίδων «ΑΓΩΝΑΣ», «ΣΠΙΘΑ», «ΝΙΑΤΑ» και «ΛΑΪΚΗ ΘΕΛΗΣΗ». Μετά την απελευθέρωση διώχθηκε με εξορίες στη Μακρόνησο και την Ικαρία.Από το 1970 ήταν εκδότης της μηνιαίας εφημερίδας «ΑΡΚΑΔΙΑ» και εξέδωσε δύο βιβλία, την «Πολιτική και Κοινοβουλευτική Ιστορία της Αρκαδίας» και την «Ιστορία του χωριού Ίσαρη». Διακρίθηκε για τους κοινωνικούς του αγώνες και υπηρέτησε την ελληνική δημοσιογραφία με ευθύνη, αρετή και αγωνιστικότητα.Απεβίωσε στις 24 Απριλίου 2000 και κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο Ηλιουπόλεως.

 
Untitled.jpg   Αλεξία Κυριαζή
   Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 15 Δεκεμβρίου 1995. Κόρη της Κατερίνας Φόρτη και του Γιώργου Κυριαζή με καταγωγή από το Ίσαρη, από την οικογένεια του Δημήτρη Κυριαζή (Κατσέπα). Ξεκίνησε σε ηλικία 6 ετών το άθλημα της ρυθμικής γυμναστικής και έχει ανακηρυχθεί 4 φορές πρωταθλήτρια Ελλάδος. 
Εντάχθηκε στην Εθνική ομάδα της γυμναστικής σε ηλικία 13 ετών αρχικά στο ατομικό και στη συνέχεια στο ομαδικό (ensemble). Αντιπροσώπευσε την Ελλάδα σε αμέτρητες διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο και έχει πάρει την 6η θέση στο Πανευρωπαϊκό νεανίδων του 2010 και το Πανευρωπαϊκό γυναικών του 2012. Το 2012 σε ηλικία 16 ½ ετών έγινε η νεότερη Ελληνίδα που έλαβε μέρος σε Ολυμπιακούς αγώνες στους οποίους έλαβε την 9η θέση. 
Είναι πλέον πτυχιούχος των ΤΕΦΑΑ (γυμναστική ακαδημία) και πετυχημένη προπονήτρια στο άθλημά της προπονώντας μία ομάδα ρυθμικής και μία ομάδα γενικής γυμναστικής με αρκετές διακρίσεις.

 

IMG_20190605_223042_296.jpg   Αριστοτέλης Ν. Κουτσουμάρης

   Ο Αριστοτέλης Ν. Κουτσουμάρης γεννήθηκε το 1895 στο Ίσαρη. 
Ξεκίνησε τη καριέρα του στη Χωροφυλακή και αργότερα, όταν ιδρύθηκε η Αστυνομία Πόλεων, ήταν από τους πρώτους που επιλέχτηκαν για τη στελέχωσή της. Από το 1928 μέχρι το 1932 ήταν ο Διευθυντής της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών. Εισήγαγε σύγχρονες μεθόδους εγκληματολογίας και ήταν αυτός που κατάφερε να εξιχνιάσει τη δολοφονία του Δημητρίου Αθανασόπουλου το 1931. Το 1932 ύστερα από ένα δυσφημιστικό εναντίον του άρθρο μιας εφημερίδας και την μη στήριξή του από την ηγεσία της Αστυνομίας Πόλεων, αποχώρησε από το σώμα. Είχε σπουδάσει νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος αρχικά στην Εθνική Τράπεζα και από το 1936 στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ήταν επίσης ο εμπνευστής των Λαϊκών Υπνωτηρίων που λειτούργησαν αρχικά το 1937.
Στη διάρκεια της κατοχής ήταν ο διευθυντής της αστυνομικής δύναμης του Ερυθρού Σταυρού και είχε την ευθύνη για τη φύλαξη των τροφίμων και τη διανομή τους στους πολίτες που τα είχαν ανάγκη. Βλέποντας την ανθρωπιστική κρίση από την έλλειψη τροφίμων στην Αθήνα, το χειμώνα του 1941 -42, αποφάσισε μαζί με συνεργάτες του να φωτογραφήσουν κρυφά θύματα του λιμού και να στείλουν τις φωτογραφίες στο εξωτερικό, προκειμένου να γίνει γνωστή η κατάσταση στην Ελλάδα και να κινητοποιηθεί η διεθνής κοινή γνώμη για την άρση του ναυτικού αποκλεισμού, που είχαν επιβάλει οι Σύμμαχοι, και την αποστολή άμεσα τροφίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα. Συνεργάτες του στην προσπάθεια αυτή ήταν μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Υπηρεσιών του υπουργείου Ασφαλείας, αστυνόμος Νίκος Παπαδημητρίου, ο προϊστάμενος του φωτογραφικού τμήματος εγκληματολογικών υπηρεσιών, υπαστυνόμος Δημήτριος Κατσιμακλής, ο αρχιφύλακας Πέτρος Παπανικολάου, οι υπάλληλοι του Ερυθρού Σταυρού Νικόλαος Κωνσταντόπουλος και Κλειώ Θηβαιοπούλου και ο αρχιτέκτονας και συγγραφέας Πάνος Τζελέπης, που κινηματογράφησε τα παιδιά που πέθαιναν από την πείνα στη Ριζάρειο.
Το πραγματικό πάθος του ήταν όμως το Ίσαρη. Υπηρέτησε τον Σύλλογο Ισαραίων από την θέση του Προέδρου για δώδεκα χρόνια (1952-1964) και ταξίδεψε στην Αμερική όπου μετέδωσε τη λατρεία του για τη γενέτειρά του. Αναμφισβήτητα, αποτελεί μία εξέχουσα φυσιογνωμία του χωριού μας, ένα ζωντανό παράδειγμα εργατικότητας, αυτοδημιουργίας και αλτρουισμού. 
Πραγματικά περιστατικά από την δράση του Αριστ. Κουτσουμάρη περιγράφονται στο βιβλίο του Πάνου Αμυρά, «Ο Λιμός» από τις Εκδόσεις Διόπτρα (2018).
Ο Αριστοτέλης Κουτσουμάρης πέθανε στην Αθήνα το 1969. Το αρχείο του βρίσκεται στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας.
 
IMG_20190612_100116_627.jpgIMG_20190611_142217_748.jpg   ΣΤΕΦΑΝΟΣ Ι. ΚΟΤΣΙΡΑΣ
  Ίσως ο πιο διακεκριμένος Ισαραίος εκπαιδευτικός. Γεννήθηκε στο Ίσαρη το 1900. Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1924 διορίστηκε καθηγητής στη Κομοτηνή και το 1925 υπηρέτησε στο Ίσαρη ως το 1930. Υπηρέτησε στην Αμαλιάδα, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη (Ε’ Γυμνάσιο Αρρένων), στην Ορεστιάδα και στην Αθήνα (Α’ Γυμνάσιο Θηλέων). Συνταξιοδοτήθηκε το 1964. Διατέλεσε Πρόεδρος της ΕΛΜΕ για 10 χρόνια καθώς και τακτικό αιρετό μέλος του Αν. Εκπαιδευτικού Συμβουλίου.
Του απονεμήθηκαν ο Χρυσός Σταυρός του Γεωργίου Α’ και ηθικές αμοιβές για την γενικότερη σχολική του δράση.
Το 1964, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μ. Εκπαίδευσης τον ανακήρυξε επίτιμο Πρόεδρό της       «ως προσενεγκόντα πολλαπλάς υπηρεσίας εις την δημόσιαν Μ. Παιδείαν και συμβάλοντα μεγάλως, μετ‘ αόκνου ζήλου, σεμνής αγωνιστικότητας και ανιδιοτελούς διαθέσεως εις την ηθικήν και υλικήν έξαρσιν των λειτουργών αυτής».  
Για την κοινωφελή και συνδικαλιστική του δράση είχε εκδώσει απόφαση και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. 
Επίσης, διατέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Ισαραίων από το 1975 ως το 1981.         

 

 

  

antholis1.jpgantholis3.jpg   ΟΥΙΛΙΑΜ ΑΝΘΟΛΙΣ

   Με καταγωγή από το Ίσαρη Αρκαδίας, ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός επιστήμονας Ουίλιαμ Ανθόλις, κατέχει διαχρονικά σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των διεθνών σχέσεων και στρατηγικής της Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
O Ουίλιαμ Ανθόλις έλαβε πτυχίο διοίκησης από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια το 1986 και διδακτορικό δίπλωμα στις Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Yale το 1993. Έχει υπηρετήσει για 5 χρόνια ως διευθυντής Σπουδών και κύριος συνεργάτης στο German Marshall Fund, Αμερικανικό ίδρυμα υποτροφιών αφιερωμένο στην ενίσχυση της διατλαντικής συνεργασίας.
Είναι Γενικός Διευθυντής στο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Miller Center του Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, που ειδικεύεται στη δημόσια πολιτική και την πολιτική ιστορία και προσπαθεί να εφαρμόσει τα διδάγματα της ιστορίας στις σύγχρονες προκλήσεις διακυβέρνησης του έθνους.
Για μία δεκαετία, από το 2004 έως το 2014, είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Brookings, ενός από τα μεγαλύτερα think tanks των Η.Π.Α. Το Ινστιτούτο συγκαταλέγεται στα ιδρύματα με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, αφού θεωρείται η βασική «δεξαμενή» σκέψης που τροφοδοτεί με αναλύσεις, θέσεις και προτάσεις το State Department και γενικότερα την Αμερικανική κυβέρνηση.
Ο Ανθόλις συνεργάστηκε με τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του Ιδρύματος για τη διαχείριση του συνόλου των μελετών πολιτικής, την ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών, τον συντονισμό της έρευνας καθώς και την ενίσχυση του πολιτικού αντίκτυπου των μελετών του Brookings.
Η συμβολή του στην χάραξη πολιτικής πάνω σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας και οικονομικής πολιτικής έχει υπάρξει σημαντική μέσα από τις διαδοχικές θέσεις του στο State Department και τον Λευκό Οίκο. Από το 1995 έως το 1999, εργάστηκε στην κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον ως επικεφαλής διεθνών οικονομικών σχέσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, ασκώντας χρέη επικεφαλής των ομάδων προετοιμασίας των Συνόδων Κορυφής του G8 το 1997 και 1998.
Επίσης ήταν ο υποδιευθυντής της ομάδας του Λευκού Οίκου για την κλιματική αλλαγή. Στο State Department, εργάστηκε στο Κέντρο Πολιτικού Σχεδιασμού και στη Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων.
Ο Ουίλιαμ Ανθόλις έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σχετικά με την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, τους διεθνείς οργανισμούς, τη G8, την κλιματική αλλαγή και το εμπόριο.
Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Inside out India and China: Local Politics Go Global», για τη συγγραφή του οποίου, έμεινε επί πέντε μήνες στην Ινδία και την Κίνα, ταξιδεύοντας σε πάνω από 20 κρατίδια και επαρχίες και στις δύο χώρες. Μαζί με τον  πρώην πρόεδρο του Brookings, Strobe Talboot, είναι και ο συγγραφέας του βιβλίου «Fast Forward: Ethics and Politics in the Age of Global Warming (Πρόσω ολοταχώς: Ηθική και Πολιτικές στην Εποχή της Υπερθέρμανσης του Πλανήτη)».
Ο Ουίλιαμ Ανθόλις είναι εγγονός του Βασίλειου Κυριαζή του Πανάγου και γιός της Ευανθίας Κυριαζή (1926-2010) από το Ίσαρη.
 
priftis.jpgpriftis-(1).jpg   ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΙΦΤΗΣ
   Ο Δημήτριος Πρίφτης, γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 1968 στην Αθήνα και είναι Έλληνας προπονητής καλαθοσφαίρισης.
Ο Δημήτρης Πρίφτης ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα μέσω των τμημάτων υποδομής του ΑΝΟΓ, του Άρη Γλυφάδας και του Γ.Σ. Αργυρούπολης. Ακολούθησε το τμήμα γυναικών του Κρόνου Αγίου Δημητρίου, το ανδρικό τμήμα του Αιγαίου Γλυφάδας και οι Εσπερίδες, από το 1998 ως το 2000, με τις οποίες κατάφερε να ανέβει στην Α1 κατηγορία.
Στη συνέχεια, ανέλαβε ως βοηθός του Ντιρκ Μπάουερμαν στην ομάδα της Δάφνης, με την οποία όμως, υποβιβάστηκε στην Α2 Εθνική κατηγορία. Την επόμενη σεζόν, υπήρξε βοηθός του Θόδωρου Μπολάτογλου στον Ιωνικό Νίκαιας, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση στην Α2.
Από το 2003, υπήρξε βοηθός προπονητή στην ομάδα της ΑΕΚ, θέση στην οποία παρέμεινε για έξι χρόνια. Το 2008, ξεκίνησε τη συνεργασία του με την Εθνική Ελλάδος, συνεχίζοντας μέχρι το 2012 και επιστρέφοντας στη θέση του βοηθού το 2014.
Το 2009-10, συνεργάστηκε με τον Φώτη Κατσικάρη και τον Ντέιβιντ Μπλατ στον πάγκο του Άρη, πριν συνεχίσει ως πρώτος προπονητής στην ομάδα της Καβάλας, για την επόμενη διετία. Μετά το πέρασμα του από τον Ίκαρο Καλλιθέας και τον Κολοσσό Ρόδου, εργάστηκε ως βοηθός προπονητή στην ομάδα του Παναθηναϊκού, υπό τον Φραγκίσκο Αλβέρτη. Από το καλοκαίρι του 2014, ανέλαβε πρώτος προπονητής του Άρη, με τον οποίο κατέλαβε την τέταρτη θέση του ελληνικού πρωταθλήματος του 2015 και του  2016. Τον Ιούνιο του 2016, ανανέωσε το συμβόλαιο του με τον Άρη μέχρι το 2018, απορρίπτοντας προτάσεις από ευρωπαϊκές ομάδες. Στις 3 Ιουλίου του 2017 αποτέλεσε παρελθόν από τον Άρη, ενώ την ίδια μέρα ανακοινώθηκε από τον νέο του σύλλογο την ρωσική Ούνικς Καζάν της VTB Λίγκα. 
Το 2016 αναδείχτηκε Προπονητής της χρονιάς.
Ο Δημήτρης Πρίφτης είναι εγγονός του Νίκου και της Μαρίας Μεντή (Καραγιάννη) από το Ίσαρη και γιος της Βάσως Μεντή.
© 2017 by AID360 Limited Hong Kong. All rights reserved.