ΓΙΑ ΤΑ 87 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

ΣΙΩΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΑ 12 ΣΥΝΕΧΗ ΕΤΗ

 ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΣΑΡΑΙΩΝ

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΣΑΡΑΙΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»

 

Ο Σύλλογος των Ισαραίων ιδρύθηκε το 1934.

Η ανάγκη της ίδρυσής του προέκυψε από την επιθυμία των Ισαραίων της ξενιτιάς που ήθελαν να ανταμώνουν, να συνδιαλέγονται, να φρεσκάρουν τη μνήμη τους για τις παραδόσεις, τα έθιμα και τις συνήθειες του τόπου μας, εκεί που πρωτοαντίκρισαν το φως, εκεί που έκαναν τα πρώτα τους βήματα, εκεί που δημιούργησαν τις πρώτες φιλίες στα θρανία του σχολείου.

Τις επιθυμίες αυτές θέλησαν να τις ενώσουν σε ένα κοινό σύνολο. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της ίδρυσης του Συλλόγου, στη σκέπη του οποίου θα ικανοποιούνται όλες οι ανάγκες.

Τις ιδέες ενστερνίστηκαν θερμώς αρκετοί επιφανείς συμπατριώτες, με μπροστάρηδες τους Θεόδωρο Παρασκευόπουλο και Γρηγόρη Καραλή και ιδρύθηκε ο Σύλλογος.

Σκοπός του Συλλόγους είναι: 1) Η επικοινωνία των απανταχού Ισαραίων, 2) η ανάπτυξη μεταξύ των του αισθήματος της αλληλεγγύης, 3) η ηθική και πνευματική ανάπτυξη των μελών του, με διαλέξεις, ψυχαγωγικές συγκεντρώσεις, συνεστιάσεις, εκδρομές, κ.α., 4) η συμπαράσταση των μελών του στους μονίμους κατοίκους του χωριού, 5) την εκτέλεση κοινωφελών έργων (ύδρευση, αποχέτευση, άρδευση), 6) παρέμβαση στους διαφόρους κρατικούς φορείς για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στο χωριό.

Πόροι του Συλλόγου είναι: 1) Οι εγγραφές και οι συνδρομές των μελών, 2) οι έκτακτες εισφορές των μελών, 3) οι προσφορές των δωρητών και ευεργετών, 4) οι χορηγίες, δωρεές και κληρονομιές υπέρ του Συλλόγου.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο που προέκυψε από εκλογές είναι:

Πρόεδρος: Δημήτριος Τασιόπουλος (Συνταγματάρχης ε.α.) Αντιπρόεδρος: Ιωάννης Ρούσσος (Ξενοδόχος), Γ. Γραμματέας:  Αργύρης Κώτσιρας (Δικηγόρος), Ταμίας: Γρηγόρης Καραλής (Φαρμακοποιός), Μέλη: Γεώργιος Κουτσουμάρης (Επιχειρηματίας), Θεόδωρος Παρασκευόπουλος (Διευθυντής Ταχυδρομείων), Απόστολος Τσαντίλης (Έμπορος).

Τα χρόνια του πολέμου και του εμφυλίου, ο Σύλλογος έμεινε ανενεργός.

Η επαναλειτουργία του άρχισε το 1952.

Το πρώτο μεταπολεμικό διοικητικό συμβούλιο ήταν:

Πρόεδρος: Αριστοτέλης Κουτσουμάρης (Αρχηγός Αστυνομίας), Αντιπρόεδρος: Τάσος Παρπαΐρης (Διευθυντής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους), Γ. Γραμματέας: Θεόδωρος Οικονομόπουλος (Συνταγματάρχης ε.α.), Ταμίας: Γρηγόρης Καραλής (Φαρμακοποιός)

Μέλη: Παναγιώτης Ρούσσος (Δικαστικός υπάλληλος)

          Νίκος Τίγκας (Αστυνομικός)

          Γιώργος Κότσιρας (Τραπεζικός)

          Γιάννης Περρόπουλος (Αυτοκινητιστής)

          Αθανάσιος Σιώρης (Δικηγόρος)

          Γιάννης Μποζιώτης (Εφοριακός)

115

Ο Σύλλογος κατά την ογδονταεφτάχρονη δραστηριότητά του, με τις άξιες διοικήσεις του, την συμπαράσταση των πεντακοσίων και πλέον μελών του και την αγαστή συνεργασία με τους κοινοτάρχες και τους μόνιμους κατοίκους του χωριού, έκανε σημαντικό έργο για το χωριό, που αναφέρεται σε έργα υποδομής, στην ανάπτυξη αλληλεγγύης, στην οργάνωση ψυχαγωγικών εκδηλώσεων κ.α.

Ενδεικτικά αναφέρουμε την ίδρυση του Ξενώνα στο Ίσαρη, την υδροδότηση του χωριού με άφθονο νερό με γεώτρηση, κατασκευή πάρκινγκ, ουρητηρίων, ίδρυση λαογραφικού Μουσείου, φωτισμός της πλατείας, επέκταση του στεγάστρου στο νεκροταφείο, δημιουργία αλσυλλίων με δενδροφύτευση πεύκων, βελτίωση οδοστρωμάτων και μαντροτοίχων, την απόκτηση ιδιόκτητου Γραφείου στην Αθήνα και άλλα έργα της καθημερινότητας.

Η δαπάνη όλων αυτών των έργων καλύφθηκε από δωρεές, προσφορές και συνδρομές Ισαραίων και φίλων που με θυσίες και στερήσεις ανταποκρίνονταν, με θέρμη, σε κάθε κάλεσμα των εκάστοτε διοικήσεων.

Το Ίσαρη έχει κάθε λόγο να αισθάνεται περισσή περηφάνεια γιατί έδωσε στην κοινωνία ανθρώπους που τίμησαν την επιστήμη, την τέχνη, την πολιτική, την οικονομική και εμπορική δραστηριότητα, την εκπαίδευση όλων των βαθμίδων.

Η μεγάλη πλειοψηφία από αυτούς πλαισίωσαν τον Σύλλογό μας και συνέβαλαν αρκετά στην επιτυχημένη διαδρομή του.

Ο Σύλλογός μας άντεξε στις κατά καιρούς κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές αναταράξεις, χάριν της σύμπνοιας και της ενότητας των μελών του, την ηθική και οικονομική στήριξη των άξιων διοικήσεων, που με ζέση, ανιδιοτέλεια και αγάπη για το Σύλλογο και το Ίσαρη διαθέτουν πρόθυμα χρόνο και κόπο για να προωθήσουν τους σκοπούς του Συλλόγου.

 

 ΕΡΓΑ  ΤΑ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ  20  ΧΡΟΝΙΑ

(έως το έτος 2017)

 Η διοίκηση, η τωρινή αλλά και οι προηγούμενες που πέρασαν, επιδιώκει με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο να φέρει τους Ισαραίους πιο κοντά.

Χρέος όλων των Ισαραίων και ιδιαίτερα της νέας γενιάς είναι να ενστερνιστούν τα επιτεύγματα των παλαιών και να συνεχίσουν την ένδοξη ιστορία του χωριού μας.

Η προσφορά του Συλλόγου μας τα τελευταία 20 χρόνια ήταν σημαντική με Προέδρους, τον Θεόδωρο Μπέη, τον Γεώργιο Μεντή, τον Ηρακλή Αποστολόπουλο και τον Δημήτριο Σιώρη, και που αποδεικνύεται από τα έργα που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια.

 • Το μεγαλύτερο έργο που συντελέστηκε με πολλές γεωτρήσεις ήταν η ανεύρεση νερού και η μεταφορά του από τον Άγιο Νικόλα στο χωριό μας με χρηματοδότηση του Δήμου Μεγαλοπόλεως, του Συλλόγου μας και του Θεόδωρου Πέρρου – Σιώρη.
 • Αγορά οικοπέδου ΠΑΡΚΙΝΓΚ, με χρηματοδότηση του Θεόδωρου Πέρρου - Σιώρη και Παναγιώτη Κυριαζή.
 • Με απόφαση του Δ. Συμβουλίου και Γενικής Συνέλευσης με ειδικό συμφωνητικό δόθηκε προς ανακαίνιση ο ΞΕΝΩΝΑΣ στην οικογένεια Παπανδρέου.
 • Ανακαίνιση κάτω ορόφου κληροδοτήματος Ευαγγελίας Ρούσσου και ίδρυση Λαογραφικου Μουσείου με δαπάνες του Συλλόγου και Ισαραίων.
 • Εκκένωση του άνω ορόφου κληροδοτήματος Ευαγγελίας Ρούσσου από υπάρχοντα της Αστυνομίας και έπειτα από ανακαίνιση, διαμόρφωση του χώρου έγινε έκθεση φωτογραφίας με δαπάνη του Συλλόγου.
 • Ανακαίνιση κτιρίου κληροδοτήματος Ευαγγελίας Ρούσσου το οποίο έγινε ΣΤΕΚΙ Νεολαίας με χρηματοδότηση Θεόδωρου Πέρρου – Σιώρη και Δημητρίου Σιώρη.
 • Μεταφορά κοινοτικών ουρητηρίων, χρηματοδότες Θεόδωρος Πέρρος – Σιώρης και Δημήτριος Σιώρης.
 • Πλακόστρωση 3 δρόμων: Χασάπικα. Πάρκινγκ και έμπροσθεν Ξενώνα, χρηματοδότης Θεόδωρος Πέρρος – Σιώρης.
 • Αλλαγή κεραμοσκεπής Αγίου Βασιλείου με χρήματα από το Υπουργείο Πολιτισμού.
 • Αλλαγή κεραμοσκεπής Αγίου Νικολάου από οικογένεια Πηνελόπης Ρούπα.
 • Ανακαίνιση της κεντρικής εκκλησίας από την τότε Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου και εκπρόσωπο του Συλλόγου κα Καλοβυρνά Σταυρούλα. Χρηματοδότες πολλοί Ισαραίοι με συμμετοχή Θεόδωρου Πέρρου – Σιώρη και οργάνωση της Αμερικής.
 • Αλλαγή καταστατικού για να ψηφίζουν όλοι οι απανταχού Ισαραίοι και να μπορούν να εκλέγονται στη διοίκηση.
 • Κατασκευή μεγάλης μάνδρας στο πάρκινγκ και ένωση τριών οικοπέδων: Συλλόγου, Δημητρίου Σιώρη και Ευαγγελίας Ρούσσου.
 • Κατασκευή πέτρινης βρύσης στον Άγιο Νικόλαο και σύνδεση από Κρύα Βρύση. Δαπάνη οικογένειας Μητροπούλου.
 • Τοποθέτηση 4 φωτιστικών στύλων στην κεντρική πλατεία, δαπάνη Συλλόγου.
 • Ανακαίνιση πλατείας Αγίου Βασιλείου, δαπάνη Κυριαζή Παναγιώτη.
 • Υπογραφές από όλους τους ιδιοκτήτες για τις μάντρες του κεντρικού δρόμου. Κατασκευή από Δήμο Μεγαλόπολης.
 • Κατασκευή οδικού τμήματος στη Στροφή Γούρνες, με υπογραφή παράδοσης μέρους οικοπέδου από τον ιδιοκτήτη. Δαπάνη Δήμος Μεγαλόπολης και βοήθεια των αδελφών Θεόδωρου και Γιάννη Σμυρνή.
 • Πλακόστρωση πλατείας της εκκλησίας και αποχέτευσης Ξενώνα, δαπάνη οικογένειας Λίτσας και Νικολάου Παπανδρέου.
 • Ανακαίνιση Γραφείων στην Αθήνα με έπιπλα και υπολογιστή, δαπάνη οικογένειας Παπανδρέου.
 • Συμμετοχή και αναβάθμιση των πολιτιστικών εκδηλώσεων: πανηγύρια, θέατρο, σινεμά, Καραγκιόζη.
 • Πολλαπλές, αναλύσεις υδάτων στο χημείο του Κράτους.
 • Βοήθεια στον ιερέα του χωριού πατέρα Κωνσταντίνο.
 • Παραχώρηση άνευ χρημάτων των γραφείων μας για εκδηλώσεις, συνελεύσεις των χωριών: Ένωση Λυκοσουραίων, Χρουσαίων, Βασταίων, Καστανοχωρητών, Χραναίων, Κάτω Καρυών και Παράσιου Πάρκου.

Κατά γενική ομολογία, οι Πατριωτικοί Σύλλογοι είναι το οξυγόνο των χωριών. Αυτοί έχουν αντικαταστήσει την πολιτεία στη φροντίδα των οικισμών με κάθε μορφή. Για αυτό το λόγο πρέπει να στηριχθούν οι διοικήσεις τους έτσι ώστε να επιτελέσουν το έργο τους.

Εύχομαι στον τωρινό Πρόεδρο Χάρη Ασημακόπουλο κάθε επιτυχία στο έργο του.

Ο Σύλλογός μας είχε πάντα καλές διοικήσεις και, γι’ αυτό έχει παρουσιάσει ένα σημαντικό έργο. Βεβαιότητά μας είναι ότι θα έχει και συνέχεια με τη βοήθεια όλων μας.

ΓΙΑ ΤΑ 87 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

ΣΙΩΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΑ 12 ΣΥΝΕΧΗ ΕΤΗ

© 2017 by AID360 Limited Hong Kong. All rights reserved.