Η «ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΙΑΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ»

ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΕ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Σε μία εποχή κατά την οποία η πολιτιστική κληρονομιά έχει κατανοηθεί σε κάθε τόπο και σε πολλές συνειδήσεις ως μία απαραίτητη ύπαρξη για τη σύνδεση του ατόμου με τον τόπο και τις γενιές, ο σύλλογος των εν Αθήναις και απανταχού Ισαραίων «ο Άγιος Νικόλαος» ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες μία σειρά ενεργειών για την προστασία και ανάδειξη της λαογραφικής συλλογής που κατέχει και φυλάσσει στο Ίσαρη της Αρκαδίας.
Η πρόθεση του συλλόγου για τις συστηματικές εργασίες που αφορούν στην επιμέλεια της συλλογής, συνδέονται και με την ανάγκη του Ίσαρη, ενός τόπου ιστορικά συνδεδεμένου με την Εθνική Επανάσταση του 1821, να συμβάλει στην γνώση εκείνων των ιστορικών ημερών.
Η λαογραφική συλλογή ξεκίνησε να συγκεντρώνεται από τις αρχές του 80’ και κατηγοριοποιείται σε υφασμάτινα έργα τέχνης, αντικείμενα οικιακών και αγροτικών εργασιών, ενώ έχει διασωθεί ένα σημαντικό φωτογραφικό και βιβλιακό αρχείο που χρονολογείται ήδη από τους δύο περασμένους αιώνες.
Την ευθύνη την διεκπεραίωση του έργου έχει αναλάβει για λογαριασμό του Συλλόγου η Αντιπρόεδρος Σούλα Λάμπρου. Την επιμέλεια της συλλογής έχει αναλάβει ο μουσειολόγος και συντηρητής έργων τέχνης Στέλιος Πλάκας και οι εργασίες επικεντρώνονται κυρίως στις σωστικές εργασίες συντήρησης, την προληπτική συντήρηση που περιλαμβάνει την κατάλληλη αποθήκευση και ασφάλεια των αντικείμενων.
Ο χώρος έχει εξοπλιστεί με τα απαραίτητα υλικά και μέσα ώστε η συλλογή να προστατεύεται από τα όποια αίτια φθοράς και να παρουσιάζεται κατάλληλα, ενώ από το τέλος Ιουλίου θα είναι επισκέψιμος για κάθε ενδιαφερόμενο.
Όραμα του Συλλόγου είναι η επέκταση των εργασιών να φτάσει και σε επίπεδο μόνιμης έκθεσης ώστε μέσα από αυτήν να εξιστορηθεί η πορεία του τόπου και των ανθρώπων του Ίσαρη μέσα στα χρόνια. Επίσης η μουσειακή αποθήκη και ο χώρος της συντήρησης να συνεχίσουν να λειτουργούν ως πρότυπα για την προστασία λαογραφικών συλλογών.

Γιλέκο τμήμα ανδρικής ενδυμασίας  Διαδικασία αποθήκευσης αρχειακού υλικού  Διαδικασία αποθήκευσης υφασμάτινου έργου τέχνης  Εργασίες κατασκευών στήριξης υφασμάτινων έργων τέχνης

Εργασίες σωστικών μέτρων συντήρησης  Εργασίες σωστικών μέτρων συντήρησης σε υφασμάτινο έργο τέχνης  Εργασίες σωστικών μέτρων συντήρησης σε υφασμάτινο έργο τέχνης 2  Σελλάχι τμήμα ανδρικής ενδυμασίας

Εργασίες σωστικών μέτρων συντήρησης στο φωτογραφικό υλικό  Τμήμα αρχειακού υλικού που βρέθηκε σε μπαούλο

Υπεύθυνη για το Μουσείο Ίσαρη

Η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου

Σούλα Λάμπρου

Τηλ. 6944268881

Mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

© 2017 by AID360 Limited Hong Kong. All rights reserved.