Ήταν την 1η Ιουνίου του 1934 στο εστιατόριο «Φύκος» του συμπατριώτη μας Γ. Ξηρόκωστα, όπου σε συνάντηση, η οποία οργανώθηκε απο τον Γρηγόρη Καραλή, με την παρουσία 50 και πλέον Ισαραίων, ακούστηκαν τα ακόλουθα λόγια του, τα οποία έμελλαν να αλλάξουν την ιστορία του χωριού μας:

«...η ιδέα της ίδρυσης του Συλλόγου υπήρξε ανέκαθεν διακεχυμένη σε όλων μας τας διανοίας. Κανένας όμως δεν είχε την πρωτοβουλίαν να την θέση εις ενέργειαν, έως ότου εσχάτως ευρέθη τέλος ο εκτελεστής της. Και είναι ούτος ο συμπατριώτης μας κ. Θ. Παρασκευόπουλος... »

Στις 24 Ιουνίου του ιδίου έτους έγινε η πρώτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας στην αίθουσα Εμπορουπαλλήλων Αθηνών. Από τότε ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι δημιουργίας και προσφοράς του Συλλόγου προς την γενέτειρά μας, με όπλο την αγάπη αλλά και την αγωνία για την επίλυση των εκάστοτε προβλημάτων.

SYLLOGOS 01

Ο Γρηγόρης Καραλής υπήρξε Ταμίας του Συλλόγου για πολλά χρόνια και μαζί με τον Θεόδωρο Παρασκευόπουλο είναι οι ιδρυτές του Συλλόγου των εν Αθήναις Ισαραίων.

Ο Γρηγόρης Καραλής γεννήθηκε την 1 Μαρτίου 1891. Ήταν γιος του Νικολάου Αθ. Καραλή και της Ευσταθίας Ιωαν. Σιώρη (Σελούλια). Αδέρφια του οι: Αθανάσιος, Φώτιος, Βασιλική, Γιάννης, Κωνσταντίνα και Δημήτριος.

GRIGORIS KARALIS

Φοίτησε στο Ελληνικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο της Ανδρίτσαινας. Γράφτηκε στην Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία αποφοίτησε το 1913. Πολέμησε στον Βαλκανικό Πόλεμο το 1912-1913 ως έφεδρος ανθυποφαρμακοποιός και το 1941 ως έφεδρος Λοχαγός Φαρμακευτικού.

Άνοιξε δικό του φαρμακείο στην οδό Ακαδημίας και Προαστείου και από το 1947 υπηρέτησε ως φαρμακοποιός στο ΙΚΑ.

Παντρεύτηκε την Κωστία Πρωτόπαππα το 1927 και απέκτησαν μία κόρη την Έφη.

Αναμφισβήτητα, το πάθος του υπήρξε το Ίσαρη. Από τους πιο παλιούς Ισαραίους των Αθηνών. Αγάπησε το χωριό, ενδιαφέρθηκε για κάθε τι δημιουργικό για αυτό, γνώριζε και επικοινωνούσε με τους περισσότερους απανταχού Ισαραίους. Χαρακτηριστική η επικοινωνία του με τον σπουδαίο Ισαραίο Ζωγράφο Jean Xceron, με επιστολές οι οποίες διασώζονται ως σήμερα.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΞΗΡΟΚΩΣΤΑ ΠΡΟΣ ΚΑΡΑΛΗ

Εμπνεύστηκε και υλοποίησε την τοποθέτηση και μεταφορά του Ηρώου στο χωριό, εργάστηκε για τις πρώτες προσπάθειες ύδρευσης, για τη διαμόρφωση του αλωνιού και πάντα σε συνεργασία με άλλους Ισαραίους οργάνωσε πολλές εκδηλώσεις, χορούς και εκδρομές. Αρθρογραφούσε συχνά στα Νέα της Μεγαλόπολης, ενημερώνοντας αντικειμενικά τους Απανταχού Ισαραίους. Τεράστια η συμβολή του στην συγγραφή του διαχρονικού πονήματος του δημοσιογράφου Δημήτρη Κυριακόπουλου για το Ίσαρη, στο οποίο ο δημοσιογράφος και συγγραφέας επαινεί και τονίζει την πολύτιμη προσφορά του!

Χαρακτηριστική η γνώση του σε ιστορικά θέματα, αλλά και σε πρόσωπα.

Ο Σύλλογος Ισαραίων τιμώντας την μνήμη του και την προσφορά του, έχει αναρτήσει το πορτραίτο του Γρηγόρη Καραλή, στο γραφείο του στην Ερμού.

SYLLOGOS 00

Απεβίωσε στις 20 Ιανουαρίου 1969 και η κηδεία του υπήρξε μεγαλοπρεπής.

 

Συγγραφική επιμέλεια: Χαράλαμπος κ. Ασημακόπουλος  md (πρ. Πρόεδρος Συλλόγου Ισαραίων)

© 2017 by AID360 Limited Hong Kong. All rights reserved.