Άγγελος Ι. Κουτσουμάρης

  Γεννήθηκε στο Ίσαρη το 1896 και απεβίωσε στην Αθήνα το 1985. Γονείς του ήταν οι Ιωάννης Κουτσουμάρης (διατελέσαντας δήμαρχος) και η Νικολέτα Κουτσουμάρη. Μεγάλωσε στο χωριό, φανερώνοντας από νωρίς την κλίση του στα γράμματα. Προχώρησε τις σπουδές του και εισήχθη στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών συνεχίζοντας τις άριστες επιδόσεις. Η επιθυμία του ήταν να γίνει δικαστικός, όπως συνέβη μετά την επιστροφή του από την Μ.Ασία, καθώς συμμετείχε ως αξιωματικός του ελληνικού στρατού στην μικρασιατική εκστρατεία (1919-22). Κατά την επαγγελματική του πορεία διετέλεσε Πρωτοδίκης και Πρόεδρος Πρωτοδικών σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας καταλήγοντας στην εκλογή του ως Αρεοπαγίτης στο Ανώτατο δικαστήριο των Αθηνών. Πρόσφατά ήρθε στην επιφάνεια και μια άλλη πτυχή της δράσης του. Αφορά την κοινωνική του συνεισφορά σε μια ιστορία ανθρωπιάς. Ως Πρόεδρος Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, τον Μάρτη του 1943, προσπάθησε να στήσει έναν μηχανισμό με σκοπό να σωθούν από τα κρεματόρια των ναζιστών 400 εβραιόπουλα της πόλης. Το σχέδιο δεν είχε επιτυχή κατάληξη, παρ’ όλα αυτά η Ισραηλιτική κοινότητα Θεσσαλονίκης αναγνώρισε την προσπάθεια του, απονέμοντας του τιμητική διάκριση (Μάης 2016).
(επιμέλεια κειμένου δρ. Κωνσταντίνος  Χ. Κουτσουμάρης)  

 

    EMM VOUZIKASΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΙΩΑΝ. ΒΟΥΖΙΚΑΣ

   Γεννήθηκε στο Ίσαρη το 1916. Φοίτησε στο Ελληνικό Σχολείο του χωριού (1923-1929). Το 1939 αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1941 και έκτοτε άσκησε το δικηγορικό του επάγγελμα. Παράλληλα το βιογραφικό του κοσμεί μια πλούσια συγγραφική δραστηριότητα. Το 1951 εκλέχτηκε υφηγητής του Αστικού Δικαίου και το 1967 έγινε έκτακτος Καθηγητής του Αστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής.
Υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του Συλλόγου των εν Αθήναις Ισαραίων, όπως επίσης έχει συντάξει και το πρώτο καταστατικό αυτού.
Το 1981 ο Εμμ. Βουζίκας εκλέχτηκε Πρύτανης  του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 


   ΚΥΡΙΑΚΟΣ (ΚΑΡΙ) ΑΝΘΟΛΗΣ

   Ο Κυριάκος Ανθόλης ή Κάρι, γεννημένος το 1962, είναι πρόεδρος των τηλεοπτικών σειρών του καναλιού ΗΒΟ, και έχει υπάρξει υπεύθυνος για την παραγωγή, σε πολλές βραβευμένες ταινίες, τηλεοπτικές σειρές και ντοκιμαντέρ. Είναι επίσης βραβευμένος με Όσκαρ και Emmy για το δικό του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Ένας επιζών θυμάται» το 1995.
Είναι πρώτης γενιάς Ελληνο-Αμερικανός από το Νιου Τζέρσεϊ. Η μητέρα του, Ευανθία Κυριαζή, γεννημένη στο Ίσαρη το 1926, είχε μεταναστεύσει στην Αμερική στα μέσα της δεκαετίας του ‘50. Πατέρας της ήταν ο Βασίλειος Κυριαζής του Πανάγου, ο οποίος είχε μεταναστεύσει  το 1908 στη Πενσυλβάνια, είχε επιστρέψει στο ΄Ισαρη στα τέλη της δεκαετίας του ’20. Ο Βασίλειος Κυριαζής, έμπορος της εποχής, βιώνοντας την οικονομική κρίση της Κατοχής, δολοφονήθηκε από Έλληνες συνεργάτες των Ναζί (ταγματασφαλίτες), στο σημερινό δρόμο προς το Δημοτικό Σχολείο. Η Ευανθία Κυριαζή στην Αμερική, πλέον, αφιερώθηκε ως δασκάλα, στην εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας  στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Westfield, στο New Jersey και άφησε μεγάλο έργο στη Ελληνική Κοινότητα της περιοχής. Απεβίωσε το 2010.

  

 

 

 

 

   ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ (GEORGE BELL)

   Ο Γιώργος Ρούσσος (20 Αυγούστου 1915 - 19 Φεβρουαρίου 2000), γνωστός και με το ψευδώνυμο George Bell, ήταν ένας Ελληνοαμερικανός καλλιτέχνης, δημιουργός πολλών κόμικς, γνωστός ως ένας από τους καλύτερους εικονογράφους της  Silver Age του Jack Kirby. Εικονογράφησε τα πρώτα τεύχη των γνωστών κόμικς Fantastic Four της Marvel Comics. Πάνω από πέντε δεκαετίες, δημιούργησε έργα τέχνης για πολλούς εκδότες, συμπεριλαμβανομένων των Comics της EC, και ήταν ο βασικός εικονογράφος της Marvel Comics.

 

 

   ΓΙΑΝΝΗΣ Π.ΞΗΡΟΚΩΣΤΑΣ  (ΤΖΩΝ ΞΕΡΟΝ) JOHN XERON

   Ο Τζων Ξέρον ή Γιάννης Πέτρου Ξηρόκωστας (2-2-1890– 13-3-1967) γεννήθηκε στο Ίσαρι και ήταν Ελληνοαμερικανός ζωγράφος. Θεωρείται πρωτοπόρος της αφηρημένης τέχνης στις ΗΠΑ και έγινε γνωστός στο εξωτερικό με το όνομα Jean Xceron. Ο John Xceron σπούδασε στο «Corcoran School of Art». Το 1920 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και το 1927 στο Παρίσι όπου γνωρίζεται με τους: Mondrian, Leger, Helion, Doesburg. Επηρεασμένος από τους Ρώσους κονστρουκτιβιστές υιοθετεί γεωμετρικό λεξιλόγιο και καθαρή αφαίρεση. Η έντεχνη λεπτή φωτοσκίαση που βάζει στα έργα του δημιουργεί την ψευδαίσθηση βάθους ενώ αργότερα η χρήση πολυγώνων δίνει κίνηση και ένταση. Εργάζεται στο «Solomon Guggenheim Museum». Προς το τέλος της ζωής του, επέστρεψε στην εικονιστική ζωγραφική με επιρροές λαϊκές και βυζαντινές που δέχτηκε κατά τα παιδικά του χρόνια στην Ελλάδα. Παρουσίασε τα έργα του σε ατομικές εκθέσεις στη Νέα Υόρκη και στο Παρίσι με σημαντικότερη αυτή στο «Solomon Guggenheim Museum» (1965).
Έργα του βρίσκονται στο ΜΟΜΑ, στο Guggenheim Museum, στο New University της Νέας Υόρκης, στο Wellesley College, στο Brandeis University και στο Smith College της Μασαχουσέτης, στο University of Illinois, στο University of New Mexico, στο University of Brighton, στο Μουσείο Βορρέ ,2 έργα του αγοράστηκαν το 1966 το καλοκαίρι από την Εθνική Πινακοθήκη κ.α. Τότε είχε τιμηθεί από το Ελληνικό Κράτος με έκθεση στο Ζάππειο. Αναλυτικό βιογραφικό καθώς και σημαντικά έργα του αναφέρονται στην ακόλουθη διεύθυνση (link) https://www.hellenicdiaspora.org/home/portfolio-category_cat/jean-xceron/

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΞΗΡΟΚΩΣΤΑ ΠΡΟΣ ΚΑΡΑΛΗ

 

   ΙΩΑΝΝΗΣ Ν. ΤΣΑΝΤΙΛΗΣ

   Γνωστός και ως Τζον Μπελάσκο. Ήταν από τους πρώτους Έλληνες ηθοποιούς του Χόλυγουντ. Η πρώτη του εμφάνιση στον βουβό κινηματογράφο ήταν το 1924 στη ταινία «Monsieur Beaucaire», μαζί με τον Ροδόλφο Βαλεντίνο. Επίσης, πρωταγωνίστησε στις ταινίες: «Σιβηρία», «Παράδεισος», «Μαύρος Αετός», «Αργεντινός χορός». Με την έλευση του ομιλούντος κινηματογράφου, ακολούθησε καριέρα σκηνοθέτη και τραγουδιστή. Είχε φοιτήσει μουσική δίπλα στη Δώρα Στράτου.

 

 

 


   ΧΡΗΣΤΟΣ Ν. ΣΑΡΡΑΣ

  Ο Χρήστος Σάρρας γεννήθηκε στο  Ίσαρη  και υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες μορφές των πρώτων Βαλκανιάδων στον Μαραθώνιο δρόμο. Ο Σάρρας αγωνίστηκε συνέχεια για τρεις δεκαετίες. Από το 1926 μέχρι το 1956. Κατά την πενταετία 1927-1932 αναδείχθηκε ο καλύτερος Μαραθωνοδρόμος της Ελλάδας. Άνηκε στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο .
Ο Χρήστος Σάρρας κέρδισε δυο φορές τον τίτλο του βαλκανιονίκη στο αγώνισμα του Μαραθωνίου δρόμου. Στους Προβαλκανικούς των Αθηνών το 1929 και στη δεύτερη επίσημη Βαλκανιάδα το 1931 στην Αθήνα. Σημαντικότερη όμως επιτυχία του ήταν η νίκη στο Διεθνή Μαραθώνιο των Αθηνών το 1930, στον οποίο έλαβαν μέρος Μαραθωνοδρόμοι από 18 κράτη. Τερμάτισε τότε πρώτος σε 3 ώρες και 28 λεπτά.

Ο Χρήστος Σάρρας έλαβε μέρος στον πόλεμο του 1940  και μάλιστα συνέλαβε ένα βράδυ μόνος του τρεις Ιταλούς.  Είχε πάει στη σε μια βρύση να φέρει νερό στους συμπολεμιστές του και εκεί αιφνιδίασε τρεις Ιταλούς στρατιώτες. Τους έπιασε αιχμάλωτους και τους οδήγησε στη μονάδα του. 

https://fourtounis.gr/2020/10/03/%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%B7-%CE%AC%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81/

   ΜΑΡΙΑ ΜΙΣΤΡΙΩΤΗ ΚΟΝΤΑΞΗ

   Η Μαρία Μιστριώτη γεννήθηκε στο Ίσαρι Αρκαδίας. Ζει στη Χαλκίδα. Η πόλη αυτή ήταν και ο τόπος του γιατρού, ζωγράφου και γλύπτη Γιώργη Μιστριώτη, ο οποίος έφυγε πρόωρα, το 1998, αφήνοντας σφραγίδα επιστημονικής και καλλιτεχνικής προσφοράς.
Η Μαρία Μιστριώτη έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: "Προσεγγίσεις" (Κάκτος, 1985), "Στη γη των Λαιστρυγόνων" (Δωδώνη, 1988, Βραβείο Δελφικής Αμφικτιονίας), "Στις φλέβες του χρόνου" (Κάκτος, 1991), "Άνεμος τε κυβερνήτης" (Κάκτος, 1995),’’Ένθα κατεπλέομεν΄΄(Κάκτος 2003) και πρόσφατα ‘’ Εγγύς γαρ νυκτός’’ από τις Εκδόσεις Βεργίνα
Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά, ρουμανικά, τσέχικα και πολωνικά.
Συμπεριλαμβάνεται σε πολλές ανθολογίες. Έλαβε μέρος σε Διεθνείς Ποιητικές Συναντήσεις στην Ιταλία και την Πολωνία. Στην τελευταία κυκλοφόρησε, το 1999, το βιβλίο της "Άνεμος τε κυβερνήτης".
Το Μάιο του 2002 διοργάνωσε στη Χαλκίδα - με τη Νομαρχιακή Αυτοδικοίκηση Ευβοίας και τον Δήμο Χαλκιδέων - την Α΄ Διεθνή Ποιητική Συνάντηση με θέμα "Η συμβολή της ποίησης στην αδελφοσύνη των λαών", όπου έλαβαν μέρος 36 ποιητές από 10 χώρες του κόσμου.
Είναι τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών -έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της επιτροπής κρίσης νέων μελών - και έχει τιμηθεί, το 1992, από τη Νομαρχία Ευβοίας και τον Δήμο Χαλκιδέων με ειδικό δίπλωμα και το μετάλλιο Νικολάου Κριεζιώτη για την πολιτιστική προσφορά της στην Εύβοια.

   ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΡΠΑΙΡΗΣ

 Ο Δρ. Απόστολος Παρπαϊρης γεννήθηκε στο Ίσαρη Αρκαδίας το 1941, είναι Αρχιτέκτων, Χωροτάκτης Περιβαλλοντολόγος και ιδρυτής  του Αρχιτεκτονικού Γραφείου, «Εργαστήριο 73» Παρπαϊρης και Συνεργάτες (1967-2017). Υπήρξε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΣΧΑΑ, (2004-2009) και μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΚΠΑΑ, (2006–2009). Δίδαξε, ως αν. καθηγητής με σύμβαση, στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπ. Θεσσαλίας,(2002–2006), στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα των Πανεπ. Θεσσαλίας (ΠΘ), Αιγαίου (ΠΑ) «Σχεδιασμός, Διοίκηση και Πολιτική του Τουρισμού» (2000–2019), καθώς και στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα (ΔΠΜΣ), «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στον Τουρισμό, κατεύθυνση: Διαχείριση Τουριστικών Προορισμών», Πανεπ. Δυτικής Αττικής, Π.Α.& ΕΚΚΕ,[2016-2018].

Υπήρξε συγγραφέας διδακτικού υλικού και δίδαξε ως συνεργαζόμενο εκπαιδευτικό προσωπικό του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου (ΕΑΠ), στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Κτιρίων»[2004-2010]. Δίδαξε επίσης με σύμβαση, στο Τμήμα Περιβάλλοντος του  ΠΑ, (1994–2002) και ως επισκέπτης καθηγητής στο Univ. of Northern  Iowa (2001).Δίδαξε, ως βοηθός του καθηγητή Πάτροκλου Καραντινού στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, [1967-8]. Είναι διπλωματούχος Αρχιτέκτων του ΑΠΘ, (1967), Πολεοδόμος – Χωροτάκτης του Liverpool Univ.(1977) & του RTPI.(1978), και Διδάκτωρ Περιβαλλοντολόγος του ΠΑ,(1993). Έλαβε μέρος σε ερευνητικά προγράμματα (υπότροφος: ΙΚΥ, Ιδρύματος Fulbright, Ιαπωνικής Κυβερνήσεως και ERASMUS   στα Πανεπιστήμια: Nagoya, (1975) - Liverpool, (1975-1997) - Hunter College  του CUNY.(1981-2) Georgetown Univ. Washington D.C. (1981) - Free Univ. of Amsterdam. (1992-93), Συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα της Ε.Ε. (LIFE, 1990–2008) και ως επιστημονικός σύμβουλος του ΟΗΕ σε ειδικά προγράμματα UNEP στην Αίγυπτο, (1994-1998). Έτυχε Διακρίσεων και Βραβείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και Τιμών όπως, Επίτιμος  Δημότης Δήμου Μεγαλόπολης [2013], Ευεργέτης Ι.Μ. Καλαβρύτων & Αιγιαλείας, (2018), Αντιπρόεδρος Συλλόγου Ισαραίων  Αθηνών, ενώ διετέλεσε, Μέλος Διεθνών και Ελληνικών Ινστιτούτων, Συλλόγων και Οργανισμών, όπως: RTPI, APA, RSA, ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, ΤΕΕ., Global NEST, Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, ΕλληνοIαπωνικού Συνδέσμου, κ.α. Μέλος Επιτροπής ΤΕΕ,  «Ολυμπιακοί Αγώνες, Αθήνα 2004», στη Μελέτη για τις Επιπτώσεις των Αγώνων  στον Ελληνικό Τουρισμό,[1997-98] και Μέλος Επιτροπής του ΠΑ, στη Μελέτη, «ΟΑ, Αθήνα 2004», για τη Μετάχρηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων,{2002-04]. Εκπρόσωπος ΤΕΕ, σε  Επιτροπές Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών και Επιτροπές  χορήγησης Άδειας Επαγγέλματος Αρχιτεκτόνων(2002-3). Επιστημονικός Συνεργάτης στον ΕΟΤ, (1977-78 & 82-87), στο ΥΠΕΧΩΔΕ στη Μελέτη του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών, (1971-75), στο Α.Π.Θ. στη Μελέτη του Χωροταξικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης (1967-69), στον καθηγητή, Γ. Σκιαδαρέση για την Πολεοδομική Μελέτη Πατρών, (1965-66). Υπηρέτησε στο γραφείο του Τεχνικού Συμβούλου  του πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, (1978-80) και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Μακαριστού Χριστόδουλου, (1998-1999). Είναι συγγραφέας σημαντικού αριθμού άρθρων και επιστημονικών ανακοινώσεων σε βιβλία, επιστημονικά περιοδικά, εφημερίδες και πρακτικά συνεδρίων. To 1969, παντρεύτηκε την Αρετή Παπαθανασίου και απέκτησαν 3 τέκνα, την Κατερίνα, (Δρ. Αρχιτέκτονα), τον Δημήτρη, (Δρ. Μηχανολόγο) και τον Γεώργιο, (ΜΒΑ -Οικονομολόγο). Ανάμεσα στα υλοποιημένα Αρχιτεκτονικά  Έργα (1967-2017), αρκετά από τα οποία αφορούν αποκαταστάσεις διατηρητέων κτιρίων και έτυχαν διεθνών  διακρίσεων,περιλαμβάνονται τ`ακόλουθα:

Τουριστικά θέματα (Tourism projects) : [Kinsterna, Monemvasia-Μavromichalai, Mani-Pyrgos Mavromichali, Mani-Tsitsiris Castle, Mani-Kyrimai Hotel, Mani-Τrapela Hotel Mani-Trapela Luxury Suites, Mani-Κtima Karagiorgou, Mani-Kapten Tomais, Patmos-Archontiko Chiotis, Leonidio-Αrchontiko Chantzipanagioti-Leonidio-Αrchontiko Issarι & Issareiko Spiti, Issari-Αrchontiko leontari, Leontarι-Archontiko Aristis, Zagori-Αrchontiko Kefalari, Kefalari-Αrmonia Boutique Hotel,Κεφαλάρι-Villa Vager I, Levidi-Villa Vager II, Mantinean-Thirides Hotel, Gythio -Atlantica Imperial Resort, Rhodos-Rhodos Bay Hotel Rhodos, Porto Vitillo, Mani-Kythira Golden Resort-Kythira, Astir of Paros,Paros-Polos Ηotel, Paros-Aegean Hotel, Paros- Margarita Studios, Paros-Saint George Hotel, Paros-Mystras Grant Pallas, Mystras-Aktaion Hotel, Gythio-Castro Antico, Gythion-Pyrgos Petropoulaki,Gythio-C. Sky Ηotel, Santorini-Smyros Resort, Leonidion-Alika Resort,Μani-Althea Hotel, Mani-Pyrgos Theodorakaki, Mani-Pyrgos of Eidem, Mani-Acrogiali Hotel I, Mani-Acrogiali Hotel II, Mani-Elysium Hotel, Mykonos-Byzantino Hotel, Patras-Κ.Paleologos Hotel ,Patras-Πάτρα,Maison Grecque, Patras-Αdares Hotel, Μani-Simandro Hotel, Aghion-Amaryllis Hotel & Αrchontiko Pepos, Nafpaktos-Pyrgos Petropoulaki, Gythio-Dasos Theretron Resort, Palioxari Fokidas-100 Rizes Resort, Mani-Simos Mare Resort, Elafonisos-Korona Boutique, Itilo, Mani-Kostolizi Resort-Itilo, Mani-koukouni Village,Mani-Melies View Resort, Kokinorachi, Sparta-Vetilios Lithos, Itilo Mani-Great Mantinea &Great Café, Levidi-Albatross Hotel-Sivota, et al.]

Ειδικά θέματα (Special projects): [Δημαρχείο,  Πλατεία, Γηροκομείο & Πνευματικό Κέντρο Μεγαλόπολης-Γηροκομείο Αιγίου-Γηροκομείο Πάρου-I.Ν.ΑΓ.Αποστόλων, Λεοντάρι-Κέντρο Υποδοχής, Ι.Μ.Μ Σπηλαίου, Καλάβρυτα-Πολιτιστικό Κέντρο και Ι.Ν.Αγ. Αποστόλων, Λεοντάρι-Κτίριο Γραφείων «Γιαννακούρα» & «Σορολή», Μεγαλόπολη-Κατάστημα & Κατοικία «Μπίζιου», Μεγαλόπολη-Κτίριο Γραφείων «Μαντά», Ερμού &  Μαιζώνος, Πάτρα-Κτίριο Γραφείων «Κάρλου», Κανάρι & Μπουμπουλίνας, Πάτρα-Kέντρο Ενημέρωσης Δήμου Καλαβρύτων, Καλάβρυτα-Πνευματικό Κέντρο Ρουφογαλειο-Παλαιοντ. Μουσείο, Μεγαλόπολης-Duty Free Shops, στα ελληνικά σύνορα με Β. Μακεδονία-Αποκατάσταση Ι.Μ.Μ. Σπηλαίου, Καλάβρυτα-Κατασκηνώσεις Ι.Μ.Κ.& Αιγιαλείας-Καλάβρυτα- Οικιστικό Συγκρότημά Χελμός, Μαντά, Καλάβρυτα-Συγκρότημα Εξοχικών Κατοικιών Βινιερατου, Καμάρες Αιγίου-Πνευματικό Κέντρο Ι.Μ.Κ.& Αιγιάλειας, Αίγιο-Αποκατάσταση «Μετόχι» Ι.Μ.Μ. Σπηλαίου, Αίγιο-Ιατρικό Κέντρο Γαλατά/Πόρου-Στρατιωτικό Φυλάκιο  Ευζώνων- Συγκρότημα Εξοχικών κατοικιών «Σάντα Μαρία», Πάρου-Συγκρότημα Εξοχικών κατοικιών «Κουρέπη», Μεθώνη-Συγκρότημα  Εξοχικών κατοικιών «Βερώνη», Μύκονος]

Έδρα: Νίκης 44, Νέα Φιλοθέη, Αμαρουσίου, Τ.Κ. 15123, Αθήνα - Τηλ.: 210 6816987, 6974018980 – Fax: 210 6843085, E-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. - Web: www.parpairis.gr


Untitled   ΠΕΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ                                                                                                                                             

20200219102610 romaios kai ioulieta ston kathrefti  Η Πέπη (Πηνελόπη) Οικονομοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι κόρη του Θεόδωρου και της Αικατερίνης Οικονομόπουλου από το Ίσαρη Αρκαδίας. Σπούδασε υποκριτική στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Κουν και στη Δραματική Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη, και σκηνοθεσία στην Ανωτάτη Δραματική Σχολή Βαρσοβίας. Το 1982 ίδρυσε μαζί με το Δημήτρη Οικονόμου το θίασο "Καθρέφτης". Σταμάτησε για τρία χρόνια και ταξίδεψε στην Ευρώπη και στην Αμερική. Διδάσκει υποκριτική και σκηνοθεσία στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Ως ηθοποιός, έπαιξε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, όπου συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες Κωστή Μιχαηλίδη, Θάνο Κωτσόπουλο, Σπύρο Ευαγγελάτο και Κυριαζή Χαρατσάρη. Ως σκηνοθέτης, έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις που ανέβηκαν στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Μέγαρο Μουσικής, στο Θέατρο Μουσούρη, στην Πειραματική Σκηνή Τέχνης Θεσσαλονίκης, στα Δ.Η.Π.Ε.Θ.Ε. Κοζάνης, Ρόδου, Κομοτηνής και Πάτρας. Το 1982 ίδρυσε μαζί με το Δημήτρη Οικονόμου το θίασο «Καθρέφτης», όπου παίζει, σκηνοθετεί και μεταφράζει μέχρι σήμερα έργα των Χάρολντ Πίντερ, Ένκβιστ, Μάμετ, Κάφκα, Άιβς, Τζόις, Ζενέ, Χάινερ Μίλερ, Μισίμα, Γκρέγκορι Μότον, Μαριβό, Ρουζέβιτς κ.ά. Το 1997 και το 1998 ανέβασε το έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα στον καθρέφτη», που έγραψε η ίδια. Σαν ηθοποιός αλλά και σαν σκηνοθέτης συνεργάστηκε με πολλά θέατρα εντός κι εκτός Αθηνών σε αξιόλογες παραστάσεις με τις καλύτερες πάντα κριτικές. Φιλμογραφία: Αντίο για πάντα (1967), Νυμφίος ανύμφευτος (1967), Όλο το βάρος του κόσμου (2003), Ροζ (2006). Σειρές που έχει παίξει: Αφροδίτη 1977 ΥΕΝΕΔ, Εύθυμες ιστορίες 1977 ΕΡΤ ,Μαντάμ Σουσού 1972 ΥΕΝΕΔ. 

 

 20191110 200753   ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΖΙΟΜΠΟΛΑΣ 

    Ο Πατέρας Νεκτάριος Ζιόμπολας γεννήθηκε στο Ίσαρη το έτος 1936. Οι γονείς του ήταν ο Ανδρέας και η Αγγελική Ζιόμπολα. Τελείωσε το Δημοτικό σχολείο στο Ίσαρη και το Γυμνάσιο στην Αθήνα. Σπούδασε στην Θεολογική σχολή Αθηνών και έλαβε το πτυχίο του το έτος 1975. Υπηρέτησε ως Στρατιωτικός Ιερέας  σε μονάδες ανά την επικράτεια (Καστοριά, Ξάνθη, Σάμο, Μυτιλήνη και Λεκανοπέδιο Αττικής) από το έτος 1971 έως και το έτος 1992.    Κατά τα έτη 1992-1993 προσέφερε τις υπηρεσίες του στους Έλληνες, στην Άρτα Αυλώνος στην Βόρεια Ήπειρο. Βρισκόμενος σε πνευματική αποστολή, τέλεσε εκεί πολλούς γάμους και βαπτίσεις.Υπηρέτησε και στο νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ για 8 έτη παράλληλα με τον στρατό.    Τα τελευταία 23 έτη προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου στον Γέρακα Αττικής.    Είναι παρών στον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο γραφικό εξωκλήσι στο Ίσαρη από το έτος 1987. Επίσης τα τελευταία 20 έτη, λειτουργεί στο Κοιμητήριο του χωριού το Ψυχοσάββατο πριν του Αγίου Πνέυματος (Ρουσαλιού). Έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την ανακαίνιση του χώρου του Κοιμητηρίου του χωριού και προσέφερε πολλά για την επέκταση του οστεοφυλάκιου.    Έχει συμβάλει  στην ανακαίνιση και συντήρηση πολλών εξωκλησιών στο Ίσαρη και το έτος 2012 δημιούργησε το Ιερό Προσκύνημα του Κοσμά του Αιτωλού στην Κρύα Βρύση, όπου λειτούργησε εκεί για μερικά έτη κατά τον μήνα Αύγουστο. Τέλος είναι συγγραφέας 23 βιβλίων.Ο Σύλλογος Ισαραίων έχει βραβεύσει σε ειδική τελετή τον π. Νεκτάριο, αναγνωρίζοντας έτσι την πολυετή και δημιουργική του δράση καθώς και προσφορά του στο Ίσαρη και στους Ισαραίους. 
 
48365921_783688855299726_6714280338991874048_n (1).jpg   MIΜΗΣ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΣ
   Συνθέτης της ελαφριάς μουσικής με μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του, όπως τα τραγούδια «Δύο πράσινα μάτια», «Έλα μια νύχτα να αλητέψουμε» και «Σαν πιώ κρασί, ζαλίζομαι». Ο Μίμης Κατριβάνος γεννήθηκε το 1906 στην Αθήνα και γνώρισε μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του ΄30, όταν όλη η αστική Ελλάδα σιγοψιθύριζε τις μελωδίες του. Ήταν μαθητής των Ριάδη, Σακελλαρίδη και Λαυράγκα. Ο πατέρας του Αλέκος. Αφιέρωσε πολλά τραγούδια του στην Αθήνα και στο κρασί. Το 1945 συνέθεσε τη μεγαλύτερη επιτυχία του «Δύο πράσινα μάτια» , σε στίχους Κώστα Κιούση, τραγούδι εμβληματικό για την ελληνική ελαφρά μουσική, που έκανε και διεθνή καριέρα. Το πρωτοτραγούδησαν η Κάκια Μενδρή και οι αδελφές Καλουτά. Το 1954 ο Άγγλος τραγουδιστής Ρόνι Χάρις γνώρισε επιτυχία με τη διασκευή του τραγουδιού. Ο αγγλικός τίτλος του ήταν « The story of Tina » και αναφερόταν στην Τίνα Νιάρχου, μετέπειτα σύζυγο του Αριστοτέλη Ωνάση.
Έγραψε αρκετά επιτυχημένα τραγούδια, όπως : «Σαν πιώ κρασί», «Ίρμα», «Αν ξαναγύριζες στην αγκαλιά μου», «Γαμπίτσα…αφράτη και ροζέ», «Τέτοια γυναίκα», κ.α.
Τραγούδια του ερμήνευσαν η Σοφία Βέμπο, η Καίτη Μπελίντα, οι αδελφές Καλουτά, η Ρένα Βλαχοπούλου, η Κούλα Νικολαίδου, η Δανάη, ο Κώστας Μανιατάκης κ.α. Έγραψε πάνω από 20 οπερέτες και μουσική για όπερες ( «Τρία αλλόκοτα κορίτσια» σε λιμπρέτο του Χρήστου Γιαννακόπουλου κ.α.).
Πέθανε ξαφνικά στις 15 Αυγούστου 1972 στο Ξυλόκαστρο. Πριν τον θάνατό του ετοίμαζε ένα δίσκο με 12 τραγούδια για το κρασί, που θα απέδιδε ο βετεράνος του είδους Ορέστης Μακρής.
 
 

  DHM KYRIAKOPOULOS   ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 

auto-thumbnails.jpg14658l.jpg    Ο Δημήτρης Κυριακόπουλος του Γεωργίου γεννήθηκε στο χωριό Ίσαρη της Μεγαλόπολης και από το 1930 εντάχθηκε στην επαγγελματική δημοσιογραφία εργαζόμενος αρχικά στη μεγάλη Πελοποννησιακή εφημερίδα «ΜΩΡΙΑΣ» και κατόπιν στην Αθήνα στις εφημερίδες «ΠΡΩΪΑ», «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», «ΕΛΛΗΝΙΚΗ», «ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΤΥΠΟΣ» και «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ».Έλαβε μέρος στον πόλεμο της Αλβανίας και κατόπιν συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση στο Νομό Αρκαδίας. Διετέλεσε μέλος της επαρχιακής επιτροπής Μεγαλοπόλεως του ΕΑΜ αρμόδιος επί του Τύπου και ήταν υπεύθυνος των αντιστασιακών εφημερίδων «ΑΓΩΝΑΣ», «ΣΠΙΘΑ», «ΝΙΑΤΑ» και «ΛΑΪΚΗ ΘΕΛΗΣΗ». Μετά την απελευθέρωση διώχθηκε με εξορίες στη Μακρόνησο και την Ικαρία.Από το 1970 ήταν εκδότης της μηνιαίας εφημερίδας «ΑΡΚΑΔΙΑ» και εξέδωσε δύο βιβλία, την «Πολιτική και Κοινοβουλευτική Ιστορία της Αρκαδίας» και την «Ιστορία του χωριού Ίσαρη». Διακρίθηκε για τους κοινωνικούς του αγώνες και υπηρέτησε την ελληνική δημοσιογραφία με ευθύνη, αρετή και αγωνιστικότητα.Απεβίωσε στις 24 Απριλίου 2000 και κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο Ηλιουπόλεως.

  
Untitled.jpg   Αλεξία Κυριαζή
   Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 15 Δεκεμβρίου 1995. Κόρη της Κατερίνας Φόρτη και του Γιώργου Κυριαζή με καταγωγή από το Ίσαρη, από την οικογένεια του Δημήτρη Κυριαζή (Κατσέπα). Ξεκίνησε σε ηλικία 6 ετών το άθλημα της ρυθμικής γυμναστικής και έχει ανακηρυχθεί 4 φορές πρωταθλήτρια Ελλάδος. 
Εντάχθηκε στην Εθνική ομάδα της γυμναστικής σε ηλικία 13 ετών αρχικά στο ατομικό και στη συνέχεια στο ομαδικό (ensemble). Αντιπροσώπευσε την Ελλάδα σε αμέτρητες διοργανώσεις σε όλο τον κόσμο και έχει πάρει την 6η θέση στο Πανευρωπαϊκό νεανίδων του 2010 και το Πανευρωπαϊκό γυναικών του 2012. Το 2012 σε ηλικία 16 ½ ετών έγινε η νεότερη Ελληνίδα που έλαβε μέρος σε Ολυμπιακούς αγώνες στους οποίους έλαβε την 9η θέση. 
Είναι πλέον πτυχιούχος των ΤΕΦΑΑ (γυμναστική ακαδημία) και πετυχημένη προπονήτρια στο άθλημά της προπονώντας μία ομάδα ρυθμικής και μία ομάδα γενικής γυμναστικής με αρκετές διακρίσεις.

 IMG_20190605_223042_296.jpg   Αριστοτέλης Ν. Κουτσουμάρης

   Ο Αριστοτέλης Ν. Κουτσουμάρης γεννήθηκε το 1895 στο Ίσαρη. 
Ξεκίνησε τη καριέρα του στη Χωροφυλακή και αργότερα, όταν ιδρύθηκε η Αστυνομία Πόλεων, ήταν από τους πρώτους που επιλέχτηκαν για τη στελέχωσή της. Από το 1928 μέχρι το 1932 ήταν ο Διευθυντής της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών. Εισήγαγε σύγχρονες μεθόδους εγκληματολογίας και ήταν αυτός που κατάφερε να εξιχνιάσει τη δολοφονία του Δημητρίου Αθανασόπουλου το 1931. Το 1932 ύστερα από ένα δυσφημιστικό εναντίον του άρθρο μιας εφημερίδας και την μη στήριξή του από την ηγεσία της Αστυνομίας Πόλεων, αποχώρησε από το σώμα. Είχε σπουδάσει νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος αρχικά στην Εθνική Τράπεζα και από το 1936 στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ήταν επίσης ο εμπνευστής των Λαϊκών Υπνωτηρίων που λειτούργησαν αρχικά το 1937.
Στη διάρκεια της κατοχής ήταν ο διευθυντής της αστυνομικής δύναμης του Ερυθρού Σταυρού και είχε την ευθύνη για τη φύλαξη των τροφίμων και τη διανομή τους στους πολίτες που τα είχαν ανάγκη. Βλέποντας την ανθρωπιστική κρίση από την έλλειψη τροφίμων στην Αθήνα, το χειμώνα του 1941 -42, αποφάσισε μαζί με συνεργάτες του να φωτογραφήσουν κρυφά θύματα του λιμού και να στείλουν τις φωτογραφίες στο εξωτερικό, προκειμένου να γίνει γνωστή η κατάσταση στην Ελλάδα και να κινητοποιηθεί η διεθνής κοινή γνώμη για την άρση του ναυτικού αποκλεισμού, που είχαν επιβάλει οι Σύμμαχοι, και την αποστολή άμεσα τροφίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα. Συνεργάτες του στην προσπάθεια αυτή ήταν μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Υπηρεσιών του υπουργείου Ασφαλείας, αστυνόμος Νίκος Παπαδημητρίου, ο προϊστάμενος του φωτογραφικού τμήματος εγκληματολογικών υπηρεσιών, υπαστυνόμος Δημήτριος Κατσιμακλής, ο αρχιφύλακας Πέτρος Παπανικολάου, οι υπάλληλοι του Ερυθρού Σταυρού Νικόλαος Κωνσταντόπουλος και Κλειώ Θηβαιοπούλου και ο αρχιτέκτονας και συγγραφέας Πάνος Τζελέπης, που κινηματογράφησε τα παιδιά που πέθαιναν από την πείνα στη Ριζάρειο.
Το πραγματικό πάθος του ήταν όμως το Ίσαρη. Υπηρέτησε τον Σύλλογο Ισαραίων από την θέση του Προέδρου για δώδεκα χρόνια (1952-1964) και ταξίδεψε στην Αμερική όπου μετέδωσε τη λατρεία του για τη γενέτειρά του. Αναμφισβήτητα, αποτελεί μία εξέχουσα φυσιογνωμία του χωριού μας, ένα ζωντανό παράδειγμα εργατικότητας, αυτοδημιουργίας και αλτρουισμού. 
Πραγματικά περιστατικά από την δράση του Αριστ. Κουτσουμάρη περιγράφονται στο βιβλίο του Πάνου Αμυρά, «Ο Λιμός» από τις Εκδόσεις Διόπτρα (2018).
Ο Αριστοτέλης Κουτσουμάρης πέθανε στην Αθήνα το 1969. Το αρχείο του βρίσκεται στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας.
 
IMG_20190612_100116_627.jpgIMG_20190611_142217_748.jpg   ΣΤΕΦΑΝΟΣ Ι. ΚΟΤΣΙΡΑΣ
  Ίσως ο πιο διακεκριμένος Ισαραίος εκπαιδευτικός. Γεννήθηκε στο Ίσαρη το 1900. Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1924 διορίστηκε καθηγητής στη Κομοτηνή και το 1925 υπηρέτησε στο Ίσαρη ως το 1930. Υπηρέτησε στην Αμαλιάδα, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη (Ε’ Γυμνάσιο Αρρένων), στην Ορεστιάδα και στην Αθήνα (Α’ Γυμνάσιο Θηλέων). Συνταξιοδοτήθηκε το 1964. Διατέλεσε Πρόεδρος της ΕΛΜΕ για 10 χρόνια καθώς και τακτικό αιρετό μέλος του Αν. Εκπαιδευτικού Συμβουλίου.
Του απονεμήθηκαν ο Χρυσός Σταυρός του Γεωργίου Α’ και ηθικές αμοιβές για την γενικότερη σχολική του δράση.
Το 1964, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μ. Εκπαίδευσης τον ανακήρυξε επίτιμο Πρόεδρό της       «ως προσενεγκόντα πολλαπλάς υπηρεσίας εις την δημόσιαν Μ. Παιδείαν και συμβάλοντα μεγάλως, μετ‘ αόκνου ζήλου, σεμνής αγωνιστικότητας και ανιδιοτελούς διαθέσεως εις την ηθικήν και υλικήν έξαρσιν των λειτουργών αυτής».  
Για την κοινωφελή και συνδικαλιστική του δράση είχε εκδώσει απόφαση και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. 
Επίσης, διατέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Ισαραίων από το 1975 ως το 1981.         

 

 

   

antholis1.jpgantholis3.jpg   ΟΥΙΛΙΑΜ ΑΝΘΟΛΙΣ

   Με καταγωγή από το Ίσαρη Αρκαδίας, ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός επιστήμονας Ουίλιαμ Ανθόλις, κατέχει διαχρονικά σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των διεθνών σχέσεων και στρατηγικής της Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
O Ουίλιαμ Ανθόλις έλαβε πτυχίο διοίκησης από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια το 1986 και διδακτορικό δίπλωμα στις Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Yale το 1993. Έχει υπηρετήσει για 5 χρόνια ως διευθυντής Σπουδών και κύριος συνεργάτης στο German Marshall Fund, Αμερικανικό ίδρυμα υποτροφιών αφιερωμένο στην ενίσχυση της διατλαντικής συνεργασίας.
Είναι Γενικός Διευθυντής στο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Miller Center του Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, που ειδικεύεται στη δημόσια πολιτική και την πολιτική ιστορία και προσπαθεί να εφαρμόσει τα διδάγματα της ιστορίας στις σύγχρονες προκλήσεις διακυβέρνησης του έθνους.
Για μία δεκαετία, από το 2004 έως το 2014, είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Brookings, ενός από τα μεγαλύτερα think tanks των Η.Π.Α. Το Ινστιτούτο συγκαταλέγεται στα ιδρύματα με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, αφού θεωρείται η βασική «δεξαμενή» σκέψης που τροφοδοτεί με αναλύσεις, θέσεις και προτάσεις το State Department και γενικότερα την Αμερικανική κυβέρνηση.
Ο Ανθόλις συνεργάστηκε με τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του Ιδρύματος για τη διαχείριση του συνόλου των μελετών πολιτικής, την ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών, τον συντονισμό της έρευνας καθώς και την ενίσχυση του πολιτικού αντίκτυπου των μελετών του Brookings.
Η συμβολή του στην χάραξη πολιτικής πάνω σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας και οικονομικής πολιτικής έχει υπάρξει σημαντική μέσα από τις διαδοχικές θέσεις του στο State Department και τον Λευκό Οίκο. Από το 1995 έως το 1999, εργάστηκε στην κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον ως επικεφαλής διεθνών οικονομικών σχέσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, ασκώντας χρέη επικεφαλής των ομάδων προετοιμασίας των Συνόδων Κορυφής του G8 το 1997 και 1998.
Επίσης ήταν ο υποδιευθυντής της ομάδας του Λευκού Οίκου για την κλιματική αλλαγή. Στο State Department, εργάστηκε στο Κέντρο Πολιτικού Σχεδιασμού και στη Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων.
Ο Ουίλιαμ Ανθόλις έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σχετικά με την εσωτερική και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, τους διεθνείς οργανισμούς, τη G8, την κλιματική αλλαγή και το εμπόριο.
Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Inside out India and China: Local Politics Go Global», για τη συγγραφή του οποίου, έμεινε επί πέντε μήνες στην Ινδία και την Κίνα, ταξιδεύοντας σε πάνω από 20 κρατίδια και επαρχίες και στις δύο χώρες. Μαζί με τον  πρώην πρόεδρο του Brookings, Strobe Talboot, είναι και ο συγγραφέας του βιβλίου «Fast Forward: Ethics and Politics in the Age of Global Warming (Πρόσω ολοταχώς: Ηθική και Πολιτικές στην Εποχή της Υπερθέρμανσης του Πλανήτη)».
Ο Ουίλιαμ Ανθόλις είναι εγγονός του Βασίλειου Κυριαζή του Πανάγου και γιός της Ευανθίας Κυριαζή (1926-2010) από το Ίσαρη.
 
priftis.jpgpriftis-(1).jpg   ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΙΦΤΗΣ
   Ο Δημήτριος Πρίφτης, γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 1968 στην Αθήνα και είναι Έλληνας προπονητής καλαθοσφαίρισης.
Ο Δημήτρης Πρίφτης ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα μέσω των τμημάτων υποδομής του ΑΝΟΓ, του Άρη Γλυφάδας και του Γ.Σ. Αργυρούπολης. Ακολούθησε το τμήμα γυναικών του Κρόνου Αγίου Δημητρίου, το ανδρικό τμήμα του Αιγαίου Γλυφάδας και οι Εσπερίδες, από το 1998 ως το 2000, με τις οποίες κατάφερε να ανέβει στην Α1 κατηγορία.
Στη συνέχεια, ανέλαβε ως βοηθός του Ντιρκ Μπάουερμαν στην ομάδα της Δάφνης, με την οποία όμως, υποβιβάστηκε στην Α2 Εθνική κατηγορία. Την επόμενη σεζόν, υπήρξε βοηθός του Θόδωρου Μπολάτογλου στον Ιωνικό Νίκαιας, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση στην Α2.
Από το 2003, υπήρξε βοηθός προπονητή στην ομάδα της ΑΕΚ, θέση στην οποία παρέμεινε για έξι χρόνια. Το 2008, ξεκίνησε τη συνεργασία του με την Εθνική Ελλάδος, συνεχίζοντας μέχρι το 2012 και επιστρέφοντας στη θέση του βοηθού το 2014.
Το 2009-10, συνεργάστηκε με τον Φώτη Κατσικάρη και τον Ντέιβιντ Μπλατ στον πάγκο του Άρη, πριν συνεχίσει ως πρώτος προπονητής στην ομάδα της Καβάλας, για την επόμενη διετία. Μετά το πέρασμα του από τον Ίκαρο Καλλιθέας και τον Κολοσσό Ρόδου, εργάστηκε ως βοηθός προπονητή στην ομάδα του Παναθηναϊκού, υπό τον Φραγκίσκο Αλβέρτη. Από το καλοκαίρι του 2014, ανέλαβε πρώτος προπονητής του Άρη, με τον οποίο κατέλαβε την τέταρτη θέση του ελληνικού πρωταθλήματος του 2015 και του  2016. Τον Ιούνιο του 2016, ανανέωσε το συμβόλαιο του με τον Άρη μέχρι το 2018, απορρίπτοντας προτάσεις από ευρωπαϊκές ομάδες. Στις 3 Ιουλίου του 2017 αποτέλεσε παρελθόν από τον Άρη, ενώ την ίδια μέρα ανακοινώθηκε από τον νέο του σύλλογο την ρωσική Ούνικς Καζάν της VTB Λίγκα, με την οποία έλυσε τη συνεργασία του το 2021. Τον Ιούνιο του ιδίου έτους, ο Παναθηναϊκός θα είναι ο έβδομος σταθμός της καριέρας του, αυτή τη φορά ως πρώτος προπονητής. Στις 12 Απριλίου 2022, αποτέλεσε παρελθόν από την ομάδα μετά τα αποτυχημένα αποτελέσματα σε Ευρωλίγκα, Κύπελλο και Πρωτάθλημα Ελλάδας. Στις 16 Ιουνίου 2022, ανακοινώθηκε από την τούρκικη Τόφας, υπογράφοντας συμβόλαιο διάρκειας τριών ετών (μέχρι το 2025). Στις 25 Ιανουαρίου 2023, αποχωρώντας ύστερα από επτά μήνες λόγω της κακής πορείας της ομάδας. Στις 19 Ιουνίου 2023, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ιταλικής Ρέτζιο Εμίλια.
Το 2016 αναδείχτηκε Προπονητής της χρονιάς.
Ο Δημήτρης Πρίφτης είναι εγγονός του Νίκου και της Μαρίας Μεντή (Καραγιάννη) από το Ίσαρη και γιος της Βάσως Μεντή.
 
Φάνης Παρπαΐρης  ΦΑΝΗΣ ΠΑΡΠΑΪΡΗΣ
Ο Φάνης Παρπαΐρης γεννήθηκε στο Ίσαρι το 1911. Τελειώνοντας το Γυμνάσιο αποφάσισε να φοιτήσει στη Σχολή Κρατικής Ασφάλειας της Κέρκυρας και στη συνέχεια διορίστηκε στην Κεντρική Υπηρεσία Γενικής Ασφάλειας στην Αθήνα. Εκεί γνώρισε τη μέλλουσα σύζηγό του Έλλη Βασιλείου από την Λάρνακα, με την οποίαν παντρεύτηκαν το 1941. Το 1946 εγκαθίστανται στην Κύπρο όπου ο Φάνης αποφασίζει να ασχοληθεί επαγγελματικά με την φωτογραφία. Μια από τις πιο σημαντικές πτυχές του έργου του είναι η φωτογραφική καταγραφή του αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-1959). Θεωρείται από τους μεγαλύτερους φωτορεπόρτερς της Κύπρου που κατέγραψε τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα του νησιού από την δεκαετία του 50 και ύστερα. Ήταν πασίγνωστος με το παρατσούκλι "Φώτο-Σμαρτ". Απεβίωσε το 1998 σε ηλικία 87 ετών.
Αξίζει να δείτε και να απολαύσετε μερικές από τις ιστορικές φωτογραφίες του σε ένα online λεύκωμα που διατείθεται σε μορφή pdf, δωρεάν στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:
 
 
     
mars ART
 ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΖΑΝΕΤΟΣ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
Ο 30χρονος Θοδωρής Τζανέτος, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, µε καταγωγή από το Ισαρη Ορεινής Αρκαδίας, τη Σπάρτη και την Αμοργό. Ο Έλληνας που έφτιαξε το «ελικόπτερο» με την ονομασία «Ingenuity» για αποστολή στον Άρη και είναι ένας από τους επικεφαλής στον σχεδιασμό του. Το «Ingenuity» είναι ένα μικρό ελικόπτερο σε μέγεθος µπάλας σόφτµπολ, το πρώτο ιπτάμενο όχημα που θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει µία ελεγχόμενη πτήση σε άλλο πλανήτη. Ο Θοδωρής Τζανέτος θεωρείται από τη NASA ένας από τους πολλά υποσχόμενους επιστήµονας στην Καλιφόρνια, όπου και προσφέρει τις υπηρεσίες του στο εργαστήριο αεριώθησης της NASA, JPL.
Από την ηλικία των 10 ετών, όπως είχε δηλώσει και σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο Θοδωρής Τζανέτος, αισθανόταν έλξη για την επιστήμη, κάτι που του εμφύσησε ο πατέρας του, ο οποίος τον βοήθησε να συναρμολογήσει τον πρώτο του υπολογιστή. Το 2012 αποφοίτησε από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT), µε πτυχίο στην Επιστήμη των Υπολογιστών και στη Μηχανική και το 2013, µεπτά την ολοκλήρωση των µμεταπτυχιακών του σπουδών στη Μηχανική από ίδιο πανεπιστημιακό ίδρυμα, ξεκινά να εργάζεται στη Μασαχουσέτη, συγκεκριμένα στο εργαστήριο MITLL, που ειδικεύεται στις υψηλές τεχνολογίες και συμβάλλει στην επίλυση εθνικών προβλημάτων ασφαλείας. Λίγο αργότερα, το 2017, θα περάσει το κατώφλι της NASA.
 

 Θεόδωρος Πέρρος ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΕΡΡΟΣ - ΣΙΩΡΗΣ  Ph.D, MRSC

Ο Dr. Theodore Perros γεννήθηκε στο Cumberland στις 16 Αυγούστου 1921 και πέθανε στις 12 Νοεμβρίου 2014. Μεγάλωσε στην Ουάσιγκτον και αποφοίτησε από το Central  High  School. Ο καθηγητής Πέρρος - Σιώρης είχε μεγάλη διάθεση για ζωή. Ανάμεσα στις πολλές και ποικίλες προτεραιότητές του ήταν η αφοσίωση στην οικογένειά του, στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον και στους μαθητές του.  Έλαβε το διδακτορικό του στη Χημεία από τη σχολή του George Washington University (GWU) το 1952 και εντάχθηκε σ’ αυτό, την ίδια χρονιά, ως επίκουρος καθηγητής Χημείας, ξεκινώντας μια καριέρα που διήρκεσε 40 χρόνια και όπου η συνεισφορά του ήταν σημαντική. Στις αρχές της καριέρας του, ο «Τεντ», έλαβε υποτροφία από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών για να σπουδάσει στο Ινστιτούτο Ανόργανης Χημείας στο Μόναχο της Γερμανίας. Από το 1952 έως το 1963, ήταν σύμβουλος στο Εργαστήριο Ναυτικών Διατάξεων. Στη δεκαετία του 1960, ο Ted εκπροσώπησε το GWU στο NCAA και υπηρέτησε ως Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Νότιας Διάσκεψης. Εκτός από τη θέση του ως Καθηγητής Χημείας, ο «Τεντ» συνέβαλε καθοριστικά στη συγκρότηση του Μεταπτυχιακού Τμήματος Εγκληματολογικής Επιστήμης και υπηρέτησε ως ο πρώτος Πρόεδρος του από το 1970 έως το 1973. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας από το 1980 έως το 1988 και αργότερα έλαβε τη διάκριση του Ομότιμου Καθηγητή Χημείας.  Το 1983, διορίστηκε από τον Πρόεδρο Ρίγκαν, ως Ομοσπονδιακός Επίτροπος στη Διακρατική Επιτροπή για την επίβλεψη έργων απορροής του ποταμού Potomac, όπου ήταν μέλος και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Με ενδιαφέρον στην πολιτική αλλά και ως ενεργός πολίτης, υπηρέτησε ως εκπρόσωπος του DC στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, πολλές φορές, κατά τη δεκαετία του 1980 και του 1990. Ο «Τεντ» ήταν συνεργάτης, μέλος και στέλεχος πολλών  επαγγελματικών οργανώσεων, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Αυτές είναι η Αμερικανική Χημική Εταιρεία, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Χημικών, η Αμερικανική Ακαδημία Εγκληματολογικής Επιστήμης, η Ακαδημία Επιστημών της Ουάσιγκτον και η Βασιλική Χημική Εταιρεία. Δημοσίευσε πληθώρα άρθρων και έλαβε πολυάριθμες διακρίσεις και βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου Hillebrand από την Chemical Society of Washington, του βραβείου Επαγγελματικής Αξίας από την επαγγελματική χημική αδελφότητα Alpha Chi Sigma και το AHEPA, καθώς και το Academy Achievement Award από την American Hellenic Educational Progressive Association. Για πολλές γενιές μαθητών του GWU, ήταν ένας ενθουσιώδης, αφοσιωμένος και απαιτητικός δάσκαλος και μέντορας. Κρατούσε τον εαυτό του στα υψηλότερα πρότυπα και δεν περίμενε λιγότερα από τους μαθητές του. Ο «Τεντ» δεν είχε μεγαλύτερη χαρά παρά  από τα επιτεύγματά τους και την επιτυχία τους και  έκανε τα πάντα για να τους βοηθήσει σε ακαδημαϊκά και προσωπικά θέματα.  Ήταν μεγάλος ευεργέτης για το χωριό Ίσαρη, την ελληνική γενέτειρα των γονιών του, Χριστίνας Δημ. Σιώρη  και Πέτρου Πέρρου. Ο Θοδωρής Πέρρος - Σιώρης έζησε μια γεμάτη και ευτυχισμένη ζωή για 93 χρόνια. Θα τον θυμούνται όλοι για τη σοφία, τη γενναιοδωρία και τη μοναδικότητα του χαρακτήρα του. 

ΕΛΕΝΗ ΤΖΕΜΗ ΕΛΕΝΗ ΗΛ. ΤΖΕΜΗ

Η Ελένη Τζέμη του Ηλία γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό μας στην περίοδο του Μεσοπολέμου. Αν και στη συνέχεια έζησε στην Αθήνα, πάντα μιλούσε με θαυμασμό, υπερηφάνεια και αγάπη για τον τόπο της, ακόμη κι αν δεν είχε τη δυνατότητα να τον επισκέπτεται συχνά, όπως ήθελε.  Απεβίωσε στις 6.12.2021 και ετάφη στο κοιμητήριο του χωριού μας, όπως επιθυμούσε. Έκτοτε, καθημερινά προστρέχουν στον τάφο Της και αποδίδουν ευγνωμοσύνη άνθρωποι που ευεργετήθηκαν, ενώ πλήθος κόσμου που Τήν είχε γνωρίσει συγκεντρώνεται στα μνημόσυνα που τελούνται στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Ίσαρη.  Παράλληλα, το καντηλάκι στο μνήμα Της διατηρείται ακοίμητο.

ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ π. ΓΕΩΡΓΙΟΥ  ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ  ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ

«.. Δώτε ελεημοσύνη και έχετε ανέκλειπτον θησαυρόν εις τους ουρανούς..». Αυτή τη συγκλονιστική φράση, προτροπή, εντολή, είπε ο Κύριός μας και την ακούσαμε σήμερα στο άγιο Ευαγγέλιό μας. Και πώς δένει αυτή η προτροπή Του με το σημερινό γεγονός της συναθροίσεώς μας, της συμπροσευχής μας για την οσιακή κοίμηση της Μητέρας μας, Ελένης της Μεγάλης, μετά από έναν χρόνο! «.. Δώτε ελεημοσύνη και έχετε θησαυρόν εις τους ουρανούς…». Αυτό ακριβώς έκανε. Μας εδίδαξε η Μητέρα μας Ελένη, την ελεημοσύνη. Κι όταν λέμε ελεημοσύνη, μην τη στενεύουμε στα κλειστά όρια μιας υλικής βοήθειας. Η Μητέρα μας με τη ζωή Της, όλη Της ήταν μια ελεημοσύνη. Οι χειρονομίες Της, οι πράξεις Της, τα λόγια Της, οι συμβουλές Της, η θερμή Της χειραψία, η ζεστή Της αγκαλιά, η μητρική αγάπη προς όλους, ήταν όλα Της μια ελεημοσύνη. Και ποια ήταν αυτή; Να ενώσει όλους μας με τον Χριστό. Αυτό ακριβώς κάνουν οι Άγιοί μας, αυτή είναι η τέχνη Τους. Δεν δένουν τον πιστό ποτέ με τον εαυτόν Τους, αλλά γύρω από Εκείνον: Τον δένουνε ακριβώς με τον Χριστό. Αυτό έκανε και η Μητέρα μας: Ό,τι Της εμπιστευόμασταν είτε μια χαρά μας, είτε ένα δύσκολο γεγονός μας, ό,τι βίωμα είχαμε, Εκείνη το έδενε και μας προέτρεπε να το έχουμε μαζί με τον Χριστό. Αυτό ήταν το δίδαγμά Της. Κι αυτές τις συμβουλές Της, αυτή τη σοφία Της, αυτό το βίωμά Της καλούμαστε εμείς να το συνεχίσουμε. Στόχος μας σ΄ αυτή την πεπερασμένη ζωή, ο σκοπός που ζούμε, είναι ακριβώς αυτός. Να ενωθούμε με τον Χριστό μας. Άλλος σκοπός, άλλος στόχος δεν υπάρχει. Είμαστε τυχεροί, είμαστε ευγνώμονες στον Θεό που ζήσαμε κάτω από τη σκέπη Της, κάτω από την προστασία Της και κάτω από τις συμβουλές και τη σοφία Της. Εκείνη απολαμβάνει αυτόν τον θησαυρό, γεύεται τη Βασιλείου του Θεού μας ήδη. Έδωσε τόση ελεημοσύνη και Της χάρισε ανέκλειπτον θησαυρόν ο Κύριός μας εις τους ουρανούς. Εμείς, για να είναι αναπαυμένη η ψυχή Της ακόμη πιο πολύ, να συνεχίσουμε την αγάπη Της, να μείνουμε ενωμένοι στο όνομα του Χριστού μας και στο όνομα της δικής μας αγάπης και θα Την έχουμε πάντοτε σύμμαχο τώρα που βρίσκεται ενώπιον της Παναγίας μας που τόσο ελάτρευσε, ενώπιον του Χριστού μας και Θεού μας που τόσο υπηρέτησε και επίστευσε. Να έχουμε την ευχή Της. ΑΙΩΝΙΑ ΤΗΣ Η ΜΝΗΜΗ!

Σπουδαία η προσφορά των ανθρώπων που έλαβαν την αγάπη και την φροντίδα της Ελένης Τζέμη, καθώς συνέβαλαν με τις δωρεές τους τα μέγιστα στην ανακαίνιση του Κοιμητηρίου και του Ι.Ν. του Αγίου Πέτρου του Ίσαρη το 2022, αλλά και στις ανάγκες του Συλλόγου μας.

© 2017 by AID360 Limited Hong Kong. All rights reserved.